Bij deze no-table restaurants zit je niet aan tafel maar aan een bar rondom de keuken

Uit eten gaan, is het nieuwe uitgaan. Dat wist je vast al. Sommige restaurants gaan nog een stapje verder en bieden je de hele avond entertainment door voor je neus te koken. Bij veel van deze restaurants zit je niet aan tafel, maar aan een bar rondom de keuken. No-table restaurants worden ze ook wel genoemd. Maar je zou het ook kunnen zien als één grote chef’s table. Dit zijn de leukste restaurants wereldwijd waarbij je rondom de keuken zetelt:

212 in Amsterdam

Het was een spektakel vanaf de opening: restaurant 212 sloeg afgelopen jaar zijn deuren open aan de Amstel. Een eigen no-table restaurant voor onze hoofdstad, naar voorbeeld van restaurants als Brooklyn Fare in New York en The Table in Hamburg, how exciting! De gerechten zijn licht, fris, vernieuwend en verrassend en je zit met je neus bovenop de chefs, zodat je precies kunt zien wat ze allemaal uitspoken met de ingrediënten, alvorens ze op je bord verschijnen. Zo eet je hier spannende gerechten als boerenkool met stukjes oester en transparante fusilli.

Ook tof: elke zitplek heeft een eigen besteklade waar je zelf je messen en vorken uit vist. En ongeëvenaard is de kaaskar van 212. De droom van elke kaasfan.

new Friday of the week #happy #photooftheday #restaurant #restaurant212 #foodlover #teamwork #lunch

54 Likes, 2 Comments – Raymond Plat (@raymond_plat) on Instagram: “new Friday of the week #happy #photooftheday #restaurant #restaurant212 #foodlover #teamwork #lunch”

Chef’s Table at Brooklyn Fare in New York

Brooklyn Fare is eigenlijk een kleine supermarktketen in Brooklyn, New York. En raar maar waar: zij beschikken ook over een eigen sterrenrestaurant. Wat heet:  Chef’s Table at Brooklyn Fare heeft maar liefst drie Michelinsterren. Chef César Ramirez bestiert de boel en trakteert je op een tasting menu met het beste van het seizoen. Daar hangt dan ook wel een aardig prijskaartje aan: 395 dollar per persoon, minus tax. Bovendien is er ook een dresscode, die je vriendelijk verzoekt niet in een jeans en sneakers aan te komen kakken (over teenslippers hoeven we niets te zeggen, non?).

Maar dan eet je ook wel tweeënhalf uur je reinste food porn. Een parade van zee-egel, otoro (het meest gewilde stukje tonijnbuik) met kaviaar, rode poon in gembersaus, bevroren (!) chocolade-soufflé etcetera.

Caviar + Otoro 😍 The otoro is so fatty, the caviar perfectly balances it while they both melt in your mouth 😛 #chefstable #chefstableatbrooklynfare #brooklynfare

50 Likes, 3 Comments – MOMO AND SISI (@basicfoodbitches) on Instagram: “Caviar + Otoro 😍 The otoro is so fatty, the caviar perfectly balances it while they both melt in…”

Toshi Restaurant in Valencia

Zo hoogdrempelig het is bij het restaurant hierboven, zo relaxed en casual is het bij Toshi Restaurant in Valencia (wij gingen er eten op sneakers, dus we bedoelen maar). Het restaurant is pas net een paar weken open en wordt gerund door de jonge Japanse chef Toshi. Hij is geen vreemde in de Valenciaanse restaurant-scene: eerder kookte hij bij sterrententen Seu Xerea (inmiddels gesloten) en RiFF (ook een favoriet van de Culy-redactie).

Het is een piepklein, bescheiden zaakje met 10 krukken aan een bar, rondom de keuken. Toshi verzamelt elke dag op de Mercat Central (de grote markt in Valencia) de lekkerste lokale ingrediënten. Daarmee vindt hij bekende Spaanse gerechten opnieuw uit. Dikwijls krijgen ze een persoonlijke – Japanse – touch. Het lekkerste dat we hier aten was soep met rijst, knapperige paling en bouillon van slakken (zowel geïnspireerd op Japanse rijstsoep als Valenciaanse paella – mét slakjes).

Gisteravond aten we bij het recent geopende @toshi_restaurant in Valencia (van de gelijknamige chef, die eerder in de keuken stond bij sterrententen Seu Xerea en RiFF): een restaurantje met 10 krukjes rondom een bar. Daarachter stonden 3 chefkoks de hele avond rustig de mooiste gerechtjes af- en op te maken. Het was fantastisch. Wat maar weinig mensen weten (althans: die indruk heb ik) is dat het in Valencia echt niet alleen maar traditionele tapas en grote schalen gebakken vis met een natte salade van ijsbergsla is. Een paar jaar geleden ontdekten we hier al een food scene die creativiteit, lokaliteit en inventiviteit hoog in het vaandel heeft staan. Een stroming die vooral lijkt te zijn beïnvloed door lokale sterrenchefs als Ricard Camarena en Quique DaCosta. Maar ook door chefs die vanaf andere plekken naar Valencia zijn gereisd en die hier met de prachtige lokale ingrediënten die voorhanden zijn (sappige tomaten, de rijpste perziken en natuurlijk de meest verse octopus en sardines) de authentieke Spaanse keuken heruitvinden. Soms heb je een outsider nodigt die precies weet te ontdekken wat goed is aan het traditionele, maar ook waar er ruimte voor verbetering is (dit is ook het thema van de geweldige Netflix-serie Ugly Delicious van David Chang). En Toshi snapt dat. We aten authentieke Spaanse gerechten, maar dan vernieuwd, veranderd, and dare I say verbeterd. Her en der met de Japanse invloed van de chef. Mijn favo’s: de gestoomde wijting met aubergine, puree van aubergine, ingemaakte komkommer met hennepzaad en geraspte mierikswortel. En de soep met rijst, knapperige paling en bouillon van slakken (zowel geïnspireerd op Japanse rijstsoep als Valenciaanse paella – mét slakjes 🐌). Maar ook het zo ogenschijnlijk simpele dessert van perzik en reine claudes met puree van rosé, rozenblaadjes en schuim van gember. Zo licht en fris dat je er een energiekick van krijgt. Aanrader!

41 Likes, 2 Comments – Nancy van Batenburg (@nenznenz) on Instagram: “Gisteravond aten we bij het recent geopende @toshi_restaurant in Valencia (van de gelijknamige…”

The Table in Hamburg

Bij het luxe driesterrenrestaurant The Table in Hamburg hebben ze iets meer zitplekken (20, om precies te zijn). Maar de bar van dit no-table restaurant kronkelt dan ook rondom een nogal grote keuken. Het is moeilijk om niet meteen ‘wow’ te zeggen als je hier binnenstapt. En dat is ook precies wat ze hier willen.

Het restaurant wordt gerund door chef Kevin Fehling: de jongste driesterrenchef van Duitsland. Wat je hier eet, zal je mond doen openvallen. Alleen al vanwege de opmaak. Zo kun je hier een dessert verwachten dat bestaat uit een ganache van kalamansi met een prent van Buddha, de Taj Mahal en een Indiase olifant, met Tom Ka Gai-ijs, groene mango en crème van Thaise curry.

The Table Kevin Fehling #3michelinstars #thetablehamburg #table #bestteam #lovemyjob #dream #threemichelinstars #hotspot #restaurantoftheyear #hamburg

624 Likes, 14 Comments – Kevin Fehling (@kevin_fehling) on Instagram: “The Table Kevin Fehling #3michelinstars #thetablehamburg #table #bestteam #lovemyjob #dream…”

Blanca in New York

Culy’s Nancy at afgelopen lente bij Blanca in New York misschien wel het meest gedenkwaardige maal van haar leven. Begeesterd door de culinaire reisverhalen van wijlen Anthony Bourdain toog zij naar pizzeria Roberta’s in Brooklyn, waar ze even later werd opgehaald en via kruipdoor-sluipdoorweggetjes richting het verborgen restaurant werd gegidst. Blanca is unlike any other restaurant. Het is Italiaans, maar dan zéér vrij geïnterpreteerd, het is cool, het is relaxed en je kunt er uitermate goed eten. Je moet wel even je spaarvarken stuk slaan, helemaal als je voor de bijpassende wijnen, bieren en sakés gaat. Maar het is elke cent waard.

Je krijgt er ongeveer 17 superkleine gangen met gerechtjes als maitake paddenstoel met nashi peer & uni, een simpel plakje huisgemaakte pancetta en goddelijke agnolotti, gevuld met gecondenseerde melk. Tranen in onze ogen kregen we echter van gang 11: huisgemaakt pizzadeeg, geflankeerd door een torentje boter. Lachwekkend simpel, maar misschien wel één van de lekkerste “gerechten” die wij ooit aten.

it was back in spring when i visited blanca. read about it via link on profile. #blanca #bushwick #eastwillamaburg #brooklyn #newyork #nyc #dining

10 Likes, 1 Comments – Tide Journal (@tide.journal) on Instagram: “it was back in spring when i visited blanca. read about it via link on profile. #blanca #bushwick…”

Meer bijzondere restaurants:

Reageer op artikel:
Bij deze no-table restaurants zit je niet aan tafel maar aan een bar rondom de keuken
Sluiten