Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 20 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

De beste adressen voor kerstinkopen in Amsterdam van Mara Grimm

Voor het gloednieuwe Stadskookboek Amsterdam selecteerde culinair journalist Mara Grimm haar favoriete adressen in de hoofdstad. Van sterrenrestaurant tot streetfood-stalletje en van ijssalon tot wijnbar… ze staan allemaal in haar nieuwe boek. Op Culy deelt ze een aantal van haar lievelingsadressen. En omdat het bijna Kerst is: Mara’s favoriete adressen voor kerstinkopen.

De Pasteibakkerij Amsterdam

De Pasteibakkerij

Hoendiepstraat 2

Eigenaresse Diny Schouten gold jarenlang als een van de beste culinair journalisten van Nederland. In dit gezellige hoekpandje in de Rivierenbuurt maakt ze samen met Floris Brester goddelijke paté, verrukkelijke confit de canard en echt alles wat je nodig hebt voor een choucroute (en dat is dan meteen een tip voor Oud en Nieuw). In Frankrijk zouden ze stik jaloers zijn op een winkel als deze.

Au Paradis

Tichelstraat 25

Amsterdam barst van de goede wijnhandels. De truc is om er een te vinden die precies jouw smaak heeft. Voor mij is dat Au Paradis in de Jordaan. Ze hebben -net als ik – een voorliefde voor Bourgognes.

Duikelman Amsterdam

Duikelman

Gerard Doustraat 52

Van het mooiste porselein tot het fornuis van je dromen. Van enorme vijzels tot mini-sauspannetjes. En van de allernieuwste keukenmachines tot old school patévormen: Duikelman heeft echt alles wat je nodig hebt voor de voorbereidingen voor je kerstdiner.

Frank’s Smoke House

Oostenburgervoorstraat 1

Ambachtelijke rokerij waar ik graag gerookte wilde zalm voor bij het Kerstontbijt haal.

Gebroeders Niemeijer Amsterdam

Gebroeders Niemeijer

Nieuwendijk 35

Hier sla ik een dag voor kerst een flinke hoeveelheid van de in de steenoven gebakken borden in. Verder koop ik hier de lekkerste croissants en pain au chocolats van Amsterdam. Ik bestel er altijd iets te veel, want van de restjes maak ik op Tweede Kerstdag traditiegetrouw een bread en butter pudding. Het recept is van Nigella Lawson, je vindt het hier.

Goede Vissers

Noordermarkt

Oesters met Kerst? Probeer eens waddenoesters. Je vindt ze bij de kraam van de Goede Vissers, iedere zaterdag op de Noordermarkt.

Fromagerie Kef

Fromagerie Kef

3 locaties door Amsterdam

Ik roep het al jaren: Kerst is minder kut met kaas van Kef. Bij Kef heb je behalve de beste selectie Franse kazen van de stad ook uitstekende boerenboters. En als er iets is dat niet mag ontbreken tijdens Kerst, is dat het wel.

Slagerij de Leeuw

Utrechtsestraat 92

De laatste jaren eet ik steeds minder vlees. Maar als ik het doe, pak ik graag goed uit. Bij De Leeuw hebben ze kalkoen uit de Franse Bresse-streek. En misschien nog wel lekkerder met Kerst: gans.

My Little Patisserie

Eerste van der Helstraat 63

Met Kerst bak ik het liefst zelf taarten, maar mocht je daar geen zin in hebben: My Little Patisserie in de Pijp is hét adres voor een klassieke Bûche de Noël.

Stadskookboek Amsterdam

Stadskookboek Amsterdam van Mara Grimm en Liselore Chevalier (uitgeverij Mo’Media) ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 24,99 euro.

Meer fijne adressen van Mara Grimm:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.