Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 20 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Boekweit: een superlekker, hip alternatief voor graan

Misschien eet je al heel lang ongemerkt boekweit. Boekweitmeel wordt namelijk al langer veel gebruikt voor pannenkoeken (of galettes), noodles en in granola. Maar wat eet je nou eigenlijk precies als je boekweit eet? En wat kun je er zelf mee maken?

Bij Culy zijn we dol op soba noodles, die gemaakt worden van boekweit. Ze hebben een wat grijzige kleur, maar een verslavend lekkere nootachtige smaak.

Ook de cacao boekweit granola van OOT die we onlangs probeerden, is favoriet op de redactie. En bij restaurants als Choux en Breda aten we ook al van die lekkere gerechten met boekweit. Of wat te denken van het zachtgekookte kwarteleitje dat Restaurant Bolenius* serveert, met gefermenteerde aardpper, vadouvan-olie en gepofte boekweit? Lekker spul dus. En toch vroegen we ons af: wat ís boekweit nou eigenlijk?

wat is boekweit

Vruchtje

Boekweit is geen graan zoals tarwe, rogge, haver en spelt, maar juist een puik alternatief. Het is een plant en het onderdeel van die plant dat we gebruiken, is het vruchtje, dat ook wel wordt aangeduid als het zaadje. Ze groeien in een soort trosjes aan de steeltjes van de plant.

Als je heel goed naar die zaadjes kijkt, lijken het wel piepkleine beukenootjes. Het zijn kleine driehoekjes met een roodbruin dakje. Dat dakje wordt er trouwens afgehaald voordat het spul wordt verwerkt.

Omdat het geen graansoort is, is het glutenvrij. Daarom zie je het de laatste tijd ook in zoveel producten terugkomen, als een glutenvrij alternatief. Want je kunt er heel goed meel van maken: boekweitmeel.

Lekkere recepten met boekweit

Gebruik het meel voor luchtige boekweitpannenkoeken. Of maak er hartige crêpes (oftewel: galettes) van, zoals ze zo goed doen bij Cocotte in Amsterdam.

Maar de textuur van de ‘granen’ is ook heel erg lekker in een gerecht. Want het heeft een briljante bite en textuur. Gebruik het bijvoorbeeld in de tabouleh van geroosterde granen en bloemkool van Donna Hay. Of in dit mooie gerechtje van kabeljauw met knolselderijpuree, boekweit & waterkerspesto.

Nog een andere leuke techniek die je kunt toepassen: boekweit poffen. Die gepofte granen geven een extra bite aan salades en desserts.

De chef in onderstaande video is trouwens een meester in het maken van soba noodles, van boekweit. Zij maalt de boekweit zelf – met de hand – tot meel. Bijna hypnotiserend mooi om te zien:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.