Redactie
Redactie Inspiratie 7 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Wat te doen met tamarinde: van pindasaus tot citroentaart

Tamarinde wordt veel gebruikt in de Indonesische en Indiase keuken, maar wat is het eigenlijk en wat kan je er allemaal mee?

Tamarinde koop je meestal in de vorm van een kleffe pasta. Deze pasta wordt gehaald uit grote peulen, in Azië worden de peulen ook in z’n geheel verkocht en als snoep gegeten. De zoetzure pasta snoep je dan uit de peulen.

Asem

Tamarinde wordt soms ook asem genoemd en heeft een vrij zure smaak. Het wordt vaak gebruikt waar wij citroen toe zouden voegen voor wat extra zuur, in marinades of sauzen.

tamarinde

Weken

Om tamarinde klaar te maken moet je het wel eerst even weken. De pasta is heel kleverig en niet makkelijk door gerechten te roeren; het beste leg je het dus even in kokend water en laat je het even staan.

Na een paar minuten even goed roeren tot de asem is opgelost in het water, giet je het vervolgens bij het gerecht dat je gaat maken. Als je een recept hebt gevonden waar tamarinde in moet, staat eigenlijk altijd wel aangegeven op welke manier je het het beste in het gerecht kan verwerken.

Je kan ook tamarinde in een potje kopen. Deze lijkt meer op een saus, en is dus direct toe te voegen aan gerechten. Maar… die vinden we toch iéts minder lekker.

Curry

Tamarinde is een heerlijke smaakmaker voor in curry, zoals in deze Indiase viscurry of curry met eend en tamarinde. Meer zin in een vega curry? Maak dan dit recept met geroosterde kokos, limoen en groenten.

Carbs carbs carbs

Ook jouw favoriete vorm van koolhydraten wordt een stuk lekkerder met een lepel tamarinde. Indonesische nasi goreng krijgt een heerlijk frisse toon door tamarinde toe te voegen.

Of geef je gebakken aardappels eens een Indiase twist door tamarinde, mosterdzaad en masala kruiden toe te voegen. Lekker met een yoghurtsausje om al die kruiden te blussen.

Pakora

In beslag gedoopte, gerfrituurde versnaperingen, elk land heeft daar zo z’n eigen variant op. Tempura in Japan, fritto misto in Italie, pakora in India. Van deze uien pakora met tamarinde chutney willen wij het liefst een enorm grote bucket.

Pindasaus

Als een Indonesische lekkernij het in Nederland ver geschopt heeft dan is het wel de pindasaus. Deze pindasaus met tamarinde is heerlijk om loempia’s in te dopen, of natuurlijk om over je saté te gieten.

Taart

Het zure van tamarinde past ook heerlijk in zoete gerechten, net zoals citroen dat doet. Deze citroentaart combineert de twee én gooit er ook nog eens een gezouten pinda praline op. Wij zijn getriggerd.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.