Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 1 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy’s Toko Finds: nori tempura is de Aziatische snack van je dromen

De favoriete hobby van de Culy-redactie is toch wel om rond te struinen door de Toko, op zoek naar onbekende producten. Hoe mysterieuzer, hoe beter. En we gaan ook altijd voor de bijl voor een leuke verpakking. Onze Toko Finds inspireerden ons tot het opzetten van een nieuwe rubriek. Vanaf nu delen we regelmatig onze favoriete aankopen uit de Aziatische supermarkt met je. We trappen af met een grote favoriet van de redactie (en van topchefs!): nori tempura.

De zeewier snack van 600 miljoen

Nori tempura, ook wel tempura seaweed genoemd (op de verpakking) of nori chips wordt omschreven als een zeewiersnack. Je ziet ze tegenwoordig in elke toko wel liggen en ze springen ook direct in het oog vanwege die kleurige verpakking met dat lachende poppetje.

De fabrikant is Tao Kae Noi: een Thais bedrijf dat in 2014 begon met de verkoop van zeewiersnacks en daar niet alleen wereldberoemd maar ook schathemeltjerijk mee is geworden. Ter referentie: Forbes schatte het vermogen van ondernemer Itthipat Peeradechapan in 2018 op 600 miljoen. En dat allemaal met knapperig zeewier.

> Ook interessant: dit sterrenrestaurant serveert tempura tot in perfectie

Nori tempura snack
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Hoe ziet het eruit en hoe smaakt het?

Als je zo veel geld kunt verdienen met zeewier en er dus zo veel van hebt verkocht, moet dat wel een verdomd lekker zeewiersnackje zijn. En dat is het. Tao Kae Noi maakt het in verschillende varianten – van gebakken tot gegrild tot geroosterd – maar de nori tempura is onze favoriet. Die is er ook weer in verschillende varianten, namelijk classy en spicy.

Nori ken je als dat zeewier om je sushiroll, maar voor deze snack wordt het aan één kant door tempurabeslag gehaald en vervolgens krokant gefrituurd. Het resultaat is knapperig op knapperig met een heleboel umami. Nori tempura is typisch zo’n snack waar je maar van door blijft eten.

Nori tempura snack
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Bij bier óf in een sterrenrestaurant

In Japan worden ze veelal geserveerd bij een biertje, maar wij hebben ze ook vaak op ons bord aangetroffen. Topchef Robert Kranenborg gebruikt het bijvoorbeeld als krokante topping op zijn Jappie Dog. En Joris Bijdendijk van RIJKS* zette ons in zijn laatste afhaalmenu een amuse voor van radijsjes met een dipsaus van picalilly, afgemaakt met knapperig nori tempura-kruim.

Wij gebruikten ze zelf ooit in een recept als toastjes, geserveerd met gin-zalm en ginmayo. Want ze zijn een perfect éénhaps-vehikel voor lekkere toppings.

Ook lekker: verkruimel ze voor over je poké bowl, rijstbowl of salade, meng ze verkruimeld door popcorn, stop ze in je sushi temaki of gebruik ze als krokante topping voor noedels. Eigenlijk kunnen ze dus gewoon over elk gerecht dat wel een goede crunch kan gebruiken. En anders eten we ze gewoon zó uit de zak…

Meer favoriete ingrediënten van de redactie:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.