Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie Bijgewerkt: 22 aug 2025
Leestijd: 8 minuten

14 jaar Culy: dit zijn de 14 recepten die we keer op keer blijven maken (en één ultieme publieksfavoriet)

Veertien is geen jubileumleeftijd, maar we hebben het wél als excuus aangegrepen om een dikke terugblik te doen naar al onze recepten van de afgelopen veertien jaar. Wat je nu voor je ziet, is een lijst met 14 favoriete recepten van de Culy-redactie, waar we niet meer zonder kunnen en willen. Het zijn recepten die wij er keer op keer op naslaan, inmiddels op ons duimpje kennen en waar onze liefde voor écht lekker eten vanaf druipt. En als bonus: ook één van de meest aangeklikte door onze lezers.

14 Culy-favorieten van de afgelopen veertien jaar

Veertien jaar Culy in veertien (favoriete) recepten!

1. Snelle zelfgemaakte mayonaise

Mayonaise – of, zoals Lekker Fred zegt: mayomenaise. Je verklaart ze in Amerika en Engeland toch voor gek, dat ze ketchup bij hun frietjes eten? Mayonaise is de hemel. En in onze keuze voor de lekkerste mayo zijn we uiterst kritisch. Het moet geen fritessaus zijn, maar mayonaise – en we hebben zo onze favoriete merken.

Nóg lekkerder? Zelf maken. En als je eenmaal weet dat je dat binnen 30 seconden voor elkaar bokst met een alledaagse keukentool, is er geen weg meer terug.

> Naar het recept: zo maak je zelfgemaakte mayonaise in nog geen 30 seconden!

Belangrijk: de beste mayonaises uit de supermarkt

mayonaise / verschil fritessaus en mayonaise
Bron: Oleksandr

2. Okonomiyaki

Weet je nog waar je was toen je voor het eerst okonomiyaki proefde? Deze Japanse pannenkoek met kool en streepjes sticky okonomisaus is comfortfood pur sang. Umami komt er in een soort drietrapsraket mee binnen, vandaar dat we ‘m zo verslavend lekker vinden.

De afgelopen jaren bedachten we er verschillende varianten op, van een stapel mini’s voor bij de brunch tot aan een versie uit je gourmetpannetje, maar ons basisrecept voor okonomiyaki is er eentje waar we telkens weer naar blijven grijpen.

> Naar het recept: okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

3. Zoet-hartige bacon scones met maple syrup

Niks leuker voor een Culy-redacteur dan ergens iets eten dat zó lekker is, dat je het thuis net zolang probeert na te maken tot je de code hebt gekraakt. Entree deze scones met bacon en maple syrup, waar we anno 2017 maar wát graag in de trein naar Parijs voor sprongen, om ze te gaan eten bij Frenchie to Go.

Die hotspot zit er inmiddels niet meer, maar deze zalige scones zijn een blijvertje geworden. Met die verrukkelijke zoet-hartig-combinatie. Je kunt ze trouwens ook goed maken met vega spekjes.

> Naar het recept: zoet-hartige bacon scones met knapperig spek & maple syrup

Scones met spek en maple syrup / bacon scones
Bron: Culy

4. Thaise gebakken rijst (Khao Phad Neua)

Minstens zo leuk als een Parijse sweet treat uitvogelen, is het om een gerecht van je favoriete afhaalrestaurant onder de knie te krijgen. Onze variant van ‘Khao Phad Neua’ (Thaise gebakken rijst/nasi goreng met rundvlees, prei en tomaat) beschouwen we daarom als één van onze herogerechten. Zie die Thaise dames eens onverschrokken boven zo’n wok tekeer gaan, terwijl de vlammen eromheen dansen en je snapt wel waarom. Smaakheldinnen zijn het.

> Naar het recept: Khao Phad Neua (Thaise gebakken rijst met rundvlees, prei en tomaat)

Thaise gebakken rijst met rundvlees
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

5. Sticky sambalfriet met limoenbladmayo

De sticky sambalfriet is een kruising tussen blado en sambal goreng kentang, met lekker veel limoenblad. Maar de echte ster is de limoenbladmayo, die verrassend makkelijk te maken is. Wanneer eet je dit? Nou, wanneer níét?! Als onderdeel van een (mini-)rijsttafel, bijvoorbeeld met frikadelpan, witte rijst en sajoer boontjes erbij. Als snack. Maar eigenlijk zouden we dit gewoon altijd – maakt niet uit op welk moment van de dag – kunnen eten. Het is bovendien de ideale manier om restjes friet een tweede leven te geven.

> Naar het recept: sticky sambalfriet met limoenbladmayo

Sticky sambalfriet met limoenbladmayo
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

6. Beurre noisette maken (foolproof recept)

Zeg je ‘Culy’ dan zeg je boter. Altijd zo geweest. En wil je een soort boter-op-steroïden proeven, dan moet je weten hoe je zelf beurre noisette maakt. Als makkelijke ‘saus’ voor pasta’s (klassiek met salie bijvoorbeeld), over de asperges, maar ook van groenten als bloemkool en prei maakt ‘ie een feestje op je bord. En je kunt er ook nog eens waanzinnig lekker mee bakken (koekjes, cake, taarten: alles).

Komt het even goed uit dat wij een foolproof methode hebben voor het maken van deze goddelijke gebruinde boter.

> Naar het recept: foolproof methode voor het maken van beurre noisette

beurre noisette recept
Culy.nl

7. Ons favoriete recept voor paksoi (en andere Aziatische groenten)

Paksoi, baby paksoi, kailan, choi sum: de toko ligt vol met Aziatische groenten en die zijn te lekker om te laten liggen. Je moet alleen wél even weten hoe je ze het beste klaarmaakt. En geloof ons: na ons favoriete recept voor paksoi en andere Aziatische groenten) wil je nooit meer anders. Belachelijk makkelijk, met weinig ingrediënten en áltijd lekker.

> Naar het recept: ons favoriete recept voor paksoi (en andere Aziatische groenten)

Je weet niet wat je mist: neem deze groenten eens mee van de toko

Paksoi recept / paksoi wokken
Nancy van Batenburg voor Culy

8. Pina colada milkshake (‘Henny Colada’)

De Amsterdamse chef Rein op ’t Root was anno 2018 al één van onze favorieten, toen nog bij Rotisserie en The Fat Pie in Amsterdam (beiden gesloten), inmiddels via Euro Pizza bij restaurant Europa.

Nadat we bij The Fat Pie – een pizzarestaurant dat Matty Matheson wel had kunnen bekoren – een onweerstaanbare ‘Henny Colada’- milkshake proefden, moesten we wel bellen met Rein voor het recept. En dat gaf hij ons. We maken dit nog steeds als ultieme treat, natúúrlijk op de klanken van Conga van Gloria Estefan.

> Naar het recept: pina colada milkshake

Hennessy Colada / pina colada milkshake
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

9. Poké bowl met zalm, avocado en sojaboontjes

Je kunt je inmiddels bijna niet meer voorstellen dat we ooit hebben geleefd zonder van het bestaan van een poké bowl te weten. En je kunt je vast ook moeilijk voorstellen dat Culy een van de eerste Nederlandse foodmedia was die schreef over dit Hawaiiaanse gerecht. Dit simpel-maar-zalige recept voor een poké bowl met zalm, avocado en sojaboontjes vinden we nog altijd tamelijk onweerstaanbaar.

> Naar het recept: poké bowl met zalm, avocado en sojaboontjes

poke bowl met zalm
Bron: Culy.nl

10. Snelle Chinese wontonsoep

Een typisch Culy-recept, waarin we slim gebruik maken van een deel kant-en-klaar gekochte ingrediënten (de wontons) en daar supersnel een maaltijd mee maken om trots op te zijn. Ook typisch zo’n recept dat je gulzig en tevreden in je eentje opeet. Daar kan geen Girl Dinner tegenop.

> Naar het recept: deze snelle Chinese wontonsoep is een lifesaver op drukke dagen

wontonsoep
Bron: Culy.nl

11. Vegetarische paddenstoelenlasagne à la Ottolenghi

We delen ons geboortejaar met de Nederlandse editie van Plenty: het tweede kookboek van Yotam Ottolenghi, waarmee hij in één klap doorbrak, ook in ons land. Dat we inmiddels allemaal net zo makkelijk een gerecht met aubergine, sumak of za’atar bereiden als een Hollandse stamppot, hebben we aan hem te danken.

Op Culy vind je veel gerechten van of geïnspireerd door Ottolenghi, maar deze vegetarische paddenstoelenlasagne is een van onze favoriete recepten van de kookgod. Met het comfort van een klassieke lasagne, maar stiekem ontzettend veel groenten.

> Naar het recept: vegetarische paddenstoelenlasagne van Ottolenghi

vega paddenstoelenlasagne Ottolenghi
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

12. Surinaamse saotosoep

Classic Culy: Surinaamse saotosoep is iets waar we al ons hele leven dol op zijn – en blijven. Ondanks dat er wel degelijk verschillen zijn tussen soto (de Indonesische versie) en saoto (de Surinaamse versie), slurpen we van beiden dankbaar een kom leeg. S(a)oto is als een knuffel in een kom, en dat komt deels omdat de bereiding ervan een portie liefde en toewijding vergt.

Een goed recept voor saotosoep staat al sinds 2016 op Culy, dankzij Francesca van Francesca Kookt! en het is nog altijd een van onze favoriete recepten als verlangen naar de troost van dit gerecht.

> Naar het recept: Surinaamse saoto soep van Francesca

Soto en saoto soep: wat is nou precies het verschil?

Surinaamse saoto soep
Culy.nl

13. Zalm met confettisaus

Van onze kerstrecepten zouden we zó een aparte editie van dit artikel kunnen maken, want daar zitten inmiddels heel wat Culy Christmas Classics tussen die – voor ons – net zo onmisbaar zijn met kerst als Mariah Carey’s monsterhit.

Maar als we er maar één mogen kiezen, dan deze zalm met confettisaus. Deels omdat we er warme herinneringen aan hebben van een fantastisch Culy-kerstdiner met de redactie. Deels omdat het zo’n belachelijk simpele showstopper van een recept is. Maar vooral omdat je nevernooit de mist in kunt gaan met zalm in een botersaus afgetopt met glanzende parels forelkaviaar. We verwachten dat we dit makkelijke hoofdgerecht nog vele kerstmissen op tafel zullen zetten.

> Naar het recept: zalm met confettisaus

Makkelijk hoofdgerecht voor kerst: zalm in botersaus
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

14. Ode aan Jonnie Boer: Zwolsche stoof

Dit jaar overleed een van de beste chefs die Nederland ooit heeft gekend: chef Jonnie Boer. Zoals zoveel van onze collega’s, zijn we diep geraakt door zijn overlijden. De chef heeft zó ontzettend veel betekend voor de gastronomie in ons land, dat we niet om zijn nalatenschap heen kunnen. In onze herinneringen, in de restaurants waar we graag eten én op ons bord.

Dit recept van Jonnie – voor zijn beroemde Zwolsche stoof – maakten we als ode aan deze onvergetelijke chef en gaat de rest van ons leven met ons mee.

> Naar het recept: ode aan Jonnie Boer: Zwolsche Stoof

Zwolsche stoof Jonnie Boer
Melvin Sturm voor Culy

Bonus: het meest aangeklikte recept van 14 jaar Culy

Naast onze eigen selectie van favoriete recepten, zijn er natuurlijk ook de recepten die onze lezers er keer op keer weer bij pakken (het allerleukste aspect aan ons werk). Hét recept dat in de afgelopen veertien jaar het meest is aangeklikt op onze website, is dit recept voor pindasaus. En dat snappen we, want het is lekker bij zo’n beetje álles: bij de friet, bij de saté, als dip voor groenten of dumplings – en ga zo maar door. Waar eet jij deze saus het liefst bij?

Hoe maak je pindasaus?

Pindasaus basisrecept | pindasaus maken | snelle pindasaus
Ogechi Chibueze voor Culy

Meer favoriete recepten van de redactie:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.