Redactie
Redactie Recepten 7 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: botercake met beurre noisette frosting

De notige smaak van beurre noisette maakt een heleboel dingen in onze ogen een stuk lekkerder. De combinatie van botercake én beurre noisette frosting is wat ons betreft dus een absolute winnaar.

Nog nooit beurre noisette gemaakt? Geen probleem, bekijk hier onze foolproof methode waarmee jouw gebruinde boter zo op tafel staat.

Het is voor de cake wel belangrijk dat de beurre noisette weer wat steviger (en smeerbaar) wordt en op kamertemperatuur gebruikt wordt. Begin dus op tijd met het maken van de gebruinde boter, zodat het niet te lang duurt voor je cake klaar is.

De allerlekkerste cake bakken

Aan de slag

Begin met het maken van de beurre noisette volgens onze foolproof methode. Doe dit apart voor de cake en de frosting, zodat je straks de goede hoeveelheden hebt.

Laat de boter op kamertemperatuur komen en zet het daarna in de koelkast om op te stijven. Dit kan je ook een dag van tevoren al doen, haal dan de boter een half uur voordat je hem gaat gebruiken uit de koelkast om iets zachter te worden.

Zorg dat je als je de boter gebruikt goed je kom leeg schraapt, de gebruinde eiwitten die de geliefde notige smaak afgeven zakken namelijk naar de bodem.

Voor de cake

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een springvorm in met boter en verspreid een dun laagje bloem over de hele binnenkant van de vorm.

Klop de beurre noisette op met een mixer tot deze een romige substantie heeft en lichter wordt van kleur, ongeveer 2 minuten. Voeg de suiker toe en mix tot het mengsel luchtig is, ongeveer 2 tot 3 minuten. Voeg een voor een de eieren toe en mix goed tussen elk ei, ongeveer 1 minuut.

Meng bloem, zout en bakpoeder in een kom. Meng de melk en vanille in een andere kom. Doe de helft van het bloemmengsel bij het beurre noisette mengsel en spatel dit er door heen. Mix op middelhoge stand tot er een glad beslag ontstaat. Voeg het melk mengsel toe en mix dit er door. Voeg nu de tweede helft van het bloemmengsel toe op de methode waarop je het daarnet ook deed.

Doe het beslag in de ingevette springvorm en bak de cake 30 minuten op 180 graden. Dek de cake na 30 minuten af met aluminiumfolie zodat de bovenkant niet te bruin wordt. Bak de cake nog 20 tot 30 minuten tot een satéprikker er droog uitkomt (begin na 15 minuten met checken).

Laat de cake een kwartier afkoelen in de vorm voordat je hem er uithaalt om op een rek te koelen.

Voor de frosting

Mix de beurre noisette met de poedersuiker tot alle poedersuiker is opgenomen. Voeg het water theelepel voor theelepel toe en hierna het vanille extract, tot je een glad mengsel hebt.

Gebruik een rubberen of siliconen spatel om de frosting op de afgekoelde cake te draperen en zet de botercake in zijn geheel in de koelkast tot de frosting is opgesteven.

Beurre noisette cake makkelijke cake recepten lekkere cake recepten

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.