Ode aan Jonnie Boer: Zwolsche Stoof
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2Fzwolsche-stoof.jpg)
Als ode aan Jonnie Boer delen we zijn Zwolsche Stoof-recept, geïnspireerd op zijn signatuur: regionaal, puur en perfect uitgebalanceerd. Het is een gerecht dat troost biedt op koude dagen en een tikkeltje luxe aan tafel brengt – precies zoals Jonnie het bedoeld zou hebben.
Hij was niet alleen een van de beste chefs die Nederland ooit heeft gekend, maar ook een chef met een ongekende passie voor smaak, eenvoud en puurheid.
Het onverwachte overlijden van sterrenchef Jonnie Boer raakt de ons diep. Met drie Michelinsterren op zak en een indrukwekkend oeuvre aan recepten, blijft zijn nalatenschap voortleven – op ons bord, in onze keukens en in onze herinneringen.
Bereidingswijze Zwolsche Stoof van Jonnie Boer
- Spoel de prei en wortel schoon en snijd ze vervolgens in piepkleine blokjes. Pel de ui en snipper deze fijn.
- Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter en bestrooi met een beetje zout.
- Verhit een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan en bak het vlees rondom mooi bruin. Schep uit de pan en zet opzij voor later.
- In dezelfde pan fruit je de fijngesneden groenten tot ze zacht beginnen te worden.
- Blus af met een scheut rode wijn en laat het even pruttelen, zodat de alcohol wat verdampt. Voeg het vlees vervolgens weer toe aan de pan.
- Roer de aceto balsamico en stoofkruiden erdoor.
- Giet er voldoende bouillon bij tot het vlees nét onderstaat.
- Doe het deksel op de pan en laat het geheel op laag vuur zo’n drie uur zachtjes sudderen.
- Is het vlees heerlijk mals? Haal dan de deksel van de pan zodat het vocht iets kan inkoken. Voeg daarna 150 gram roomboter toe en laat de stoof nog even doorkoken – dit zorgt voor die onweerstaanbaar romige, volle smaak.
- Als finishing touch roer je de ingelegde uitjes erdoor. Laat nog minstens 10 minuten mee verwarmen. Proef, en breng indien nodig op smaak met een snufje zout.
- Serveer de Zwolsche Stoof met een aardappeltjes uit de oven of een knapperig stuk brood.
Meer Jonnie Boer:
- Tragisch nieuws: culinair icoon en sterrenchef Jonnie Boer (60) onverwachts overleden
- Meet the chef: in gesprek met Jonnie Boer (De Librije***)
- Genieten: Jonnie Boer van De Librije geeft een uitgebreide masterclass