Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 24 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Een recept voor okonomiyaki mag niet ontbreken in het repertoire van een foodie. Daarom geven wij ‘m je nu. Mocht je nog nóóit van deze hartige Japanse pannenkoek hebben gehoord: het is onmiskenbaar Japans streetfood. En onweerstaanbaar lekker.

In principe zijn alle ingrediënten die wij gebruikten, gewoon in de supermarkt verkrijgbaar. Maar het leuke aan okonomiyaki is ook dat je kunt mixen en matchen met ingrediënten. Top ‘m met bonito flakes, reepjes nori en bijvoorbeeld sansho peper.

Je kunt dit recept ook vegetarisch maken. Gebruik vegetarische bouillon of dashi en vervang de bacon bijvoorbeeld door gefruite uitjes of wat Japanse wakame (zeewiersalade) bovenop de okonomiyaki.

> Ook lekker: Japanse octodog (hotdog met octopus)

recept voor okonomiyaki
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je de okonomiyaki saus

Bij de toko zie je eigenlijk altijd wel flesjes kant-en-klare okonomiyaki saus. Maar geloof ons: die heb je niet nodig. Zelf okonomiyaki saus maken is namelijk ontzettend makkelijk en snel!

Doe alle ingrediënten in een steelpannetje, roer door elkaar en breng aan de kook. Draai het vuur terug en laat 3 minuten zachtjes pruttelen. Klaar ben je.

Okonomiyaki recept

Culy’s okonomiyaki recept

Klop de eieren los en voeg de bloem en bouillon toe. Roer de kool en de gesnipperde bosui erdoorheen (houd een klein beetje achter voor de garnering) en voeg een snufje zout toe.

Check even of je een mooi pannenkoekenbeslag hebt. Is het iets te vloeibaar? Voeg de panko toe en je zult zien dat het beslag iets indikt. Je kunt ook altijd meer bloem of bouillon toevoegen om de juiste consistentie te bereiken.

Verhit een kleine koekenpan op middelhoog vuur en voeg wat zonnebloemolie toe. Giet het beslag voor de okonomiyaki in de pan en zorg dat het mooi is verdeeld: we willen een mooie, ronde pannenkoek!

Leg de plakjes bacon er bovenop en dek de pan af af met een deksel. Laat ongeveer drie minuten bakken, tot de pannenkoek goudbruin begint te worden aan de onderkant.

Keer de okonomiyaki om in de pan (tip: leg een bord op de pan en keer de pan met bord voorzichtig – en met twee handen! – om. Laat de pannenkoek daarna vanaf het bord weer in de pan glijden). Laat nog 3 minuten bakken aan de andere zijde, of tot die kant ook goudbruin en knapperig is.

Leg het gerecht op een bord en verdeel de okonomiyaki saus eroverheen. Spuit de mayonaise er in streepjes overheen (het is nu handig als je een knijpfles hebt!). Maak af met wat bosui en eventueel wat shichimi togarashi.

okonomiyaki maken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy
Reageer op artikel:
Culy Homemade: okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)
Sluiten