Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 30 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

De favoriete zomergerechten van de Culy-redactie

Nu de temperaturen stijgen, veranderen ook onze eetgewoonten mee. Aan winterkost denken we nog lang niet; zomerse frisse gerechten zijn wat we willen! En zo zijn er ieder jaar weer een aantal gerechten die het begin van het nieuwe seizoen markeren. Dit zijn de favoriete zomergerechten van de Culy-redactie.

De favoriete zomergerechten van de Culy-redactie

Zomers tacofiësta

Culy’s Nancy “Het is voor mij pas zomer als ik gazpacho heb gegeten. Zo simpel, zo verkoelend, zo’n regelrechte umamibom: it does it every time. En laat je niet foppen door de ogenschijnlijke eenvoudigheid van dit koude soepje: kijk bijvoorbeeld eens die aflevering van Wafeltje & Mochi op Netflix (die aanbiddelijke serie met Michelle Obama) waarin de beroemde chef José Andres uitlegt hoe je gazpacho maakt. Eén van de redenen dat hij met zijn vrouw is getrouwd: om haar gazpacho. Zou ik ook doen.

Ook eet ik me de hele zomer het schompes aan zomerfruit (ben ik de enige die in de winter mistroostig wordt van het schrale aanbod van appels en peren?): verse aardbeien, grote stukken watermeloen en mijn ultieme favoriet – die groene Reine Claude pruimen. Ook heb ik het geluk dat ik op een steenworp afstand van een kersenboomgaard woon waar ik het liefst dagelijks langsfiets.

En verder is voor mij natuurlijk de ultieme expressie van zomer: de barbecue aansteken! Van maiskolven in de stijl van Mexicaanse elotes (met lekker veel limoen en koriander) tot gegrilde spitskool met misoboter. Maar het liefst maak ik taco’s met ingrediënten die rechtstreeks van de barbecue komen, afgemaakt met hot sauce en ingelegde groenten.”

Mexicaanse maiskolven met kaas en chili
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

IJsverslaafd en jeugdsentiment

Culy’s Winnie: ”In de zomer heb ik ein-de-lijk een excuus voor mijn verslaving aan ijs. Dan wandel ik op dagelijkse basis naar Massimo’s Gelato voor hun goddelijke smaken als pistache of chocolade-zeezout. Of ik maak thuis zelf iets. Spekkoekmilkshake, affogato, Ben & Jerry’s Netflix & Chill: ik vind het allemaal even lekker. Al heb ik tegenwoordig ook weer helemaal ontdekt hoe lekker vanille-ijs met olijfolie en grof zeezout is. Ja, de verslaving is behoorlijk hardnekkig.

Verder heb ik heel mooie herinneringen aan een typisch zomergerecht uit mijn jeugd. Het overgebleven vlees van de barbecue verwerkte mijn moeder de dag nadien vaak in een koude couscoussalade: met stukjes tomaat en flink wat verse kruiden uit de tuin. Supersimpel, maar wat mijn betreft op en top zomer – en daarmee onovertrefbaar.”

Spekkoek milkshake
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Laab en burrata-ijs

Culy’s Auke: ”Nadat ik voor ’t eerst laab at in Thailand, is ’t één van m’n favorieten tijdens warmere dagen. Weinig gedoe, beetje pittig en vooral gewoon fris. Ook heb ik altijd wel mango’s en een blik kokosmelk in huis voor een makkelijke mango lassi.

Mocht de barbecue aan gaan, dan waag ik me de laatste tijd ’t liefst aan een pita gyros, met brood van Bakkerij Kardas in de Javastraat, kippendijen – gemarineerd in de gyros kruiden van Miuz voor wat burrata ijs.”

Laab: lekker bij warm weer
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zoals de Italiaanse mamíta’s

Culy’s Martine: ”Voor mij is het pas zomer als ik bruschetta’s heb gegeten, in de tuin en in de zon. Het liefst met tomaten van eigen plant, maar met een gebrek aan groene vingers vaak met tomaten van de markt of van de groenteboer. Denk: een grote coeur de boeuf tomaat die uren heeft liggen baden in een heerlijke olijfolie of juist kleine, zoete cherrytomaatjes. Dat op vers getoaste ciabatta of brioche, soms met nog wat stracciatella eronder of geraspte cacioricotta erover.

Maar vaak ook gewoon puur tomaten en brood. Uiteraard met een goeie hoop basilicum, grove vlokken zeezout en versgemalen zwarte peper. Ik at dit zo voor ‘t eerst bij de Italiaanse familie waar ik een half jaar woonde. ‘s Ochtends legde mijn mamíta de tomaten al in een grote bak olie en ‘s middags of ‘s avonds kwam de toast op tafel. Als een Hollandse boterham met pindakaas werden de toastjes dan zorgvuldig belegd. Ultiem genieten!”

Meer zomer?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.