Zo maak je zelf sajoer boontjes, een klassieker uit de Indische keuken

Culy 25 mei 2014 Diner

Culy-lezer Rik, expert op het gebied van de Aziatische keuken en blogger van Puur Eten, maakt regelmatig een bijzonder Aziatisch recept voor ons. Vandaag is het weer een tijd voor een ware klassieker uit de Indische keuken: sajoer boontjes.

Rik: “Om de haverklap zie ik mensen “boemboes” in de supermarkt halen om Aziatische gerechten mee te bereiden. De sajoer boontjes behoren daar voor velen bij de favorieten. Zonde, zonde. Want het kan zoveel lekkerder! Ik laat je graag zien hoe ik het heb gegeten in Indonesië.

Wat achtergrond informatie: een ‘sajoer’ is een nat groentegerecht uit de Indonesische keuken dat uit één of meerdere soorten groente bestaat en bereid is met uien, verse kruiden en flink wat water/bouillon.”

Ook interessant: Alles over sperziebonen en haricot verts: het verschil en de lekkerste recepten

Tijn Schmitz

Zelf sajoer boontjes maken

Maak de sperziebonen schoon. Ik snijd altijd alleen het ‘kontje’ eraf. Het ‘kopje’ laat ik er aan zitten: kun je prima eten en daar schijnen ook de meeste pitamientjes in te zitten. Snij de sperziebonen schuin af. Mogen best flinke stukken blijven: halveren is prima.

Dit vind je misschien ook interessant: 5 tips om sperziebonen (nog) lekkerder te maken

Snij de ui in blokjes en hak de knoflookteentjes fijn. Bak deze glazig in een koekenpan met een scheutje zonnebloemolie. Gebruik een klein/middelmatig pitje.

Maak ondertussen een stukje gember en laos schoon (ongeveer de grootte van 1 à 2 dobbelstenen) en snij in plakken/stukjes. Niet te klein: je kunt ze aan het eind er uit halen; als ze hun smaak hebben afgegeven. Voeg de gember en laos toe. Bak nog een kleine 5 minuutjes rustig mee.

Ondertussen: verwijder de zaadjes van het rode pepertje en hak vervolgens fijn. Voeg het pepertje, het limoenblaadje (djeroek poeroet) en de Indische laurier (daun salam) toe. Bak en roer voor een paar minuutjes door.

Ook handig: Zo maak je zelf super easy sambal

Voeg nu de sperziebonen, een lepeltje sambal (hoeveelheid bepaal jij), de trassi en de gula djawa toe. Verpulver een Maggiblokje en verspreid over het geheel. Voeg nu 250 ml heet water toe. Doorroeren. Laat het geheel 8 à 12 minuutjes zachtjes pruttelen (zonder deksel). Roer zo nu en dan.

Wanneer de boontjes bijna gaar zijn, voeg je 2 eetlepels santen (kokoscrème) toe om een subtiele romige smaak aan het geheel te brengen. Proef en breng eventueel verder op smaak met limoensap, zout, peper, sambal, trassi en gula djawa. Even doorroeren en klaar is Kees. Wel nog even de stukjes gember, laos, Indische laurier en limoenbloedjes eruit vissen. Heerlijk!

Tips voor bij de sajoer boontjes

Serveer de boontjes met witte rijst en Indonesische rendang of ga voor een saté ajam of saté babi erbij. Soyasaus erbij? We leggen je alles uit over de verschillende soorten en welke je waarbij gebruikt. Elke dag geïnspireerd worden met de beste recepten? Meld je aan voor Culy’s Recept van de Dag.

Tijn Schmitz

De foto’s zijn gemaakt door Tijn Schmitz in de kookstudio van Sjef Kok.

Voor 2 personen:

  • 250 gram verse sperziebonen
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 schijfjes verse laos (galangal)
  • 2 schijfjes verse gember (djahe)
  • 2 eetlepels santen (kokoscrème)
  • 250 ml bouillon (1 maggiblokje)
  • 1 verse peper
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 1/2 theelepel trassi (garnalenpasta)
  • 1 eetlepel gula djawa (palmsuiker)
  • 2 blaadjes Indische laurier (daun salam)
  • 1 limoenblaadje (djeroek poeroet)
  • Ccheutje limoensap
Reageer op artikel:
Zo maak je zelf sajoer boontjes, een klassieker uit de Indische keuken
Sluiten