Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 8 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Basics: ons favoriete recept voor paksoi (en andere Aziatische groenten)

Dit is zo’n handig recept om erbij te pakken als je Aziatische groenten als paksoi wilt wokken. Simpel, snel, maar altijd lekker: het gaat om een hete wok en een paar smaakmakers die toch al in je keukenkastje staan. Dit recept voor paksoi is een goede om ergens op te slaan.

Je kunt dit recept gebruiken voor gewone paksoi (in stukjes of de stengels losgehaald), baby paksoi of Shanghai paksoi, wilde spinazie, kai lan, choi sum of andere Aziatische (blad)groenten.

Je weet niet wat je mist: neem deze groenten eens mee van de toko

Paksoi snijden

Was de paksoi goed; er kan nog wat zand tussen de stengels zitten. Als je de paksoi eerst door de lengte snijdt, kun je goed tussen de stengels komen. Je kunt paksoi op verschillende manieren snijden, afhankelijk van de bereidingswijze.

Wil je de paksoi wokken, snijd het kontje van de paksoi af en snijd daarna de stengels in stukjes van 1 cm breed. De bladeren hoeven niet zo fijn gesneden, die kun je het beste later aan de wok toevoegen, omdat ze snel slinken.

Kleinere soorten paksoi, zoals baby paksoi of Shanghai paksoi, kun je ook over de hele lengte in tweeën of vieren snijden (het ligt eraan hoe groot de paksoi is) en zo in grotere stukken wokken. Dat zie je bijvoorbeeld in ons recept voor zalm met gochujang en honing, kokosrijst en baby paksoi en in deze makkelijke bamisoep met garnalen, paksoi en limoen.

Dit kun je allemaal met paksoi

Zalm met gochujang en honing
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Recept voor paksoi: wokken maar!

Zet de wok op hoog vuur en laat ‘m goed heet worden. Voeg dan de zonnebloemolie toe en wals met de wok.

Leg de groenten in de wok (gebruik je baby paksoi, leg die dan met de snijkant naar beneden in de wok). Laat ze 4 minuten bakken. Voeg de knoflook toe en schep de groenten om, tot je ziet dat de blaadjes beginnen te slinken en verkleuren.

Giet de rijstwijn erbij, voeg de suiker toe en een snuf zout. Blijf omscheppen, tot je ziet dat de paksoi gaar is. Als de boel een beetje droog wordt, kun je eventueel een scheutje water toevoegen.

Schep de paksoi uit de wok en serveer bij een gerecht naar keuze.

Meer recepten met paksoi:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.