8x makkelijke sladressings van de Culy-redactie
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F04%2FDSC00610.jpg)
Dat sla van zichzelf een spannende smaak heeft ga je ons niet horen beweren. Dat er heel wat makkelijke sladressings zijn waarmee je de bladgroente in een handomdraai naar een hoger niveau tilt wél. We mixen ze voor jou in een lijstje.
8x makkelijke sladressings van de Culy-redactie
1. Pastis vinaigrette
Kunnen we bij de Culy-redactie ergens een vleugje anijs aan toevoegen, dan doen we dat graag. In het geval van sladressings bereik je dat makkelijk door een scheutje Pastis (Ricard). Dat je je kiddo’s dit recept het beste kunt besparen, spreekt voor zich.
Groene salade met pastis-vinaigrette (voor bij Franse gerechten)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F04%2FDSC00609.jpg)
2. Snelle Aziatische dressing
Mogen je salades een Aziatisch tintje krijgen? Culy’s Nancy weet daar wel raad mee. De Aziatische dressing die ze voor dit recept bedacht is een handige om even (grofweg) uit je hoofd te leren.
Want welke groenten er ook in je salade gaan, de dressing op basis van rijstazijn, sojasaus en suiker geeft ze hoe dan ook het vleugje Azië waar je op zit te wachten.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F01%2F3_vegan-katsu-curry.jpg)
3. Kimchidressing
Restje kimchi over? Maak er makkelijke sladressing van. Dat doe je door een beetje kimchi te mixen met neutrale olie, water en rijstazijn en er ontstaat een smaakbom. Lekker met wat gebakken vlees, komkommer en fijngehakte pinda, zo lijkt ons.
4. Wasabi in de hoofdrol
De truc voor makkelijke sladressings? Vooral veel ingrediënten gebruiken die van zichzelf al heel veel smaak hebben, zodat je zelf verder amper werk hebt. Wasabipasta is daar een goed voorbeeld van.
Gebruik je garde en laat een klein beetje wasabi oplossen in een scheutje warm water, aangelengd met sojasaus en mirin. Ook geraspte gember en/of furikake doen het hierbij goed. Lekker bij verse vis zoals tonijn.
5. De oldschool manier
Eidooier, azijn, peper en zout, mosterd en een beetje sla-olie. Meer heb je niet nodig om een klassieke sladressing te in elkaar te boksen. Superoldschool dus, maar precies om die reden is ‘ie zo lekker (en favoriet bij de moeder van Culy’s Winnie’s). Eet je vegan? De eidooier weglaten kan ook.
6. Makkelijke sladressing in Caesar-stijl
Ook Culy’s Ogechi heeft altijd een makkelijke sladressing achter de hand, eentje die gebaseerd is op die van Caesar salad. Als basis kiest ze voor knoflook, mosterd, eigeel, olie, parmezaanse kaas en ansjovis, de classic dus. Is het gerecht Aziatisch geïnspireerd dan verwisselt ze olijfolie met sesamolie en tahin in plaats van eigeel.
7. Sweet chilidressing
Meng een kneepje limoensap met sweet chilisaus en hop: je sla krijgt in een oogopslag meer smaak en balans. Wij kunnen sweet chilidressing onmogelijk losdenken van knapperige stukjes kip, maar ook bij vega salades met bijvoorbeeld kool en pinda is dit een goede om in je achterhoofd te houden. Dat je ook nog zout en peper kan toevoegen naar smaak, staat buiten kijf.
8. Harissadressing
Deze harissadressing is allesbehalve saai. Pittig, romig en fris tegelijk – precies wat je over je salade wilt gieten op een warme dag. We maken ‘m met Griekse yoghurt, harissa, citroensap en verse kruiden en zo zorgt-ie voor instant flair. Eén keer maken, en je wil ‘m op alles. Culy’s tip: probeer deze sladressing te maken voor een couscoussalade, of een salade vol met (geroosterde) groente!
Meer met salades?
- Caesar salade: waar komt toch die naam vandaan? (en nee, niet van Julius Caesar)
- Van Caesar tot Waldorf: dit zijn de beroemdste salades op een rijtje
- Culy Homemade: broccolisalade met amandel en miso-sinaasappeldressing