Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 19 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

7x makkelijke sladressings van de Culy-redactie

Dat sla van zichzelf een spannende smaak heeft ga je ons niet horen beweren. Dat er heel wat makkelijke sladressings zijn waarmee je de bladgroente in een handomdraai naar een hoger niveau tilt wél. We mixen ze voor jou in een lijstje.

7x makkelijke sladressings van de Culy-redactie

1. Pastis vinaigrette

Kunnen we bij de Culy-redactie ergens een vleugje anijs aan toevoegen, dan doen we dat graag. In het geval van sladressings bereik je dat makkelijk door een scheutje Pastis (Ricard). Dat je je kiddo’s dit recept het beste kunt besparen, spreekt voor zich.

Culy Homemade: groene salade met pastis-vinaigrette (voor bij Franse gerechten)

Groene salade met dressing van pastis
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

2. Snelle Aziatische dressing

Mogen je salades een Aziatisch tintje krijgen? Culy’s Nancy weet daar wel raad mee. De Aziatische dressing die ze voor dit recept bedacht is een handige om even (grofweg) uit je hoofd te leren.

Want welke groenten er ook in je salade gaan, de dressing op basis van rijstazijn, sojasaus en suiker geeft ze hoe dan ook het vleugje Azië waar je op zit te wachten.

Vega(n) katsu curry
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

3. Kimchidressing

Restje kimchi over? Maak er makkelijke sladressing van. Dat doe je door een beetje kimchi te mixen met neutrale olie, water en rijstazijn ontstaat een smaakbom. Lekker met wat gebakken vlees, komkommer en fijngehakte pinda, zo lijkt ons.

Vinaigrette maken van kimchi: amper werk, enorm veelzijdig

4. Wasabi in de hoofdrol

De truc voor makkelijke sladressings? Vooral veel ingrediënten gebruiken die van zichzelf al heel veel smaak hebben, zodat je zelf verder amper werk hebt. Wasabipasta is daar een goed voorbeeld van.

Gebruik je garde en laat de wasabi oplossen in een scheutje warm water, aangelengd met sojasaus en mirin. Ook geraspte gember en/of furikake doen het hierbij goed. Lekker bij verse vis als tonijn.

5. De oldskool manier

Eidooier, azijn, peper en zout, mosterd en een beetje sla-olie. Meer heb je niet nodig om een klassieke sladressing te in elkaar te boksen. Superoldskool dus, maar precies om die reden is ‘ie zo lekker (en favoriet bij de moeder van Culy’s Winnie’s). Eet je vegan? De eidooier weglaten kan ook.

6. Makkelijke sladressing in Ceasar-stijl

Ook Culy’s Ogechi heeft altijd een makkelijke sladressing achter de hand, eentje die gebaseerd is op die van Ceasar salad. Als basis kiest ze voor knoflook, mosterd, eigeel, olie, parmezaanse kaas en ansjovis, de classic dus. Is het gerecht Aziatisch geïnspireerd dan verwisselt ze olijfolie met sesamolie en tahin in plaats van eigeel. Da’s slim.

7. Sweet chilidressing

Meng een kneepje limoensap met sweet chilisaus en hop: je sla krijgt in een oogopslag meer smaak en balans. Wij kunnen sweet chilidressing onmogelijk losdenken van knapperige stukjes kip, maar ook bij vega salades met bijvoorbeeld kool en pinda is dit een goede om in je achterhoofd te houden. Dat je ook nog zout en peper kan toevoegen naar smaak, staat buiten kijf.

Meer met salades?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.