Redactie
Redactie Recepten 6 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Surinaamse saoto soep van Francesca

Eén van onze favoriete (maaltijd)soepen is Surinaamse saoto soep. Wij mogen het recept delen van Francesca van de blog Francesca Kookt!

Zoals bij meer gerechten uit die streek maakte ook soto soep de oversteek naar Suriname, waar hij werd omgedoopt tot saoto soep (what’s in a name).

Javaanse migranten die naar Suriname kwamen misten het gerecht en maakten de soep met ingrediënten die daar voorhanden waren, waardoor de Surinaams-Javaanse saoto soep ontstond.

Het recept is voldoende voor 10 liter. Wil je minder maken? Halveer dan de hoeveelheden of deel door vier. Daarbij is de kans aanwezig dat je niet alle ingrediënten bij de supermarkt kunt vinden, dus breng ook zeker een bezoekje aan de toko.

Perfect voor bij elke soep: Zelfgemaakt soepstengels

Het recept voor saoto soep

Snijd voor de bouillon eventueel overtollig vet van de kip en doe in een grote soeppan waar minstens 10 liter in past. Vul met acht tot tien liter water en voeg ook acht maggiblokjes toe, samen met de sereh, laos, gember, piment en salamblad. voeg tot slot ook de nootmuskaat toe en roer goed door. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat zeker twee uur pruttelen. Verwijder tussendoor de eventuele vetlaag met eens schuimspaan.

Controleer hoeveel water er ongeveer is verdampt en voeg afhankelijk daarvan nog één à twee liter extra toe, samen met twee maggiblokjes per liter water. Voeg naar smaak extra gember of laos toe. Hak de bladselderij fijn en roer door de bouillon.

Verwarm een wok met de zonnebloemolie en bak daarin de witte mie. Bak steeds maar kleine porties, want de mie zet flink uit en verandert van glazig en hard naar wit en zacht (als een soort kroepoek). Draai om en schep met een schuimspan uit de pan op wat keukenpapier, laat uitlekken en afkoelen. mix met de friet chips en roer goed door.

Kook per persoon één à twee eieren, laat schrikken en pel. Snijd ondertussen het vet van de kipfilets, spoel eventueel met water en dep droog. Halveer elke filet en meng in een kom met vier verkruimelde maggiblokjes. Laat een uur intrekken in de koelkast.

Bak in een wok de kip bruin, knapperig en gaar. Schep en de pan, laat uitlekken en afkoelen. Pluk de kipfilets en de kip uit de bouillon tot kleine sliertjes (gebruik hier eventueel twee vorken voor). Bewaar in de koelkast tot je de saoto soep serveert.

Verdeel de geplukte kip, het mie-chipsmengsel, eventueel de gekookte rijst, taugé, de eieren, gefrituurde uitjes en peper ketjap over verschillende bakjes en zet op tafel. Serveer de soep in grote kommen en laat iedereen zelf z’n bakje vullen met de toppings. Schep hier de warme bouillon over.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het met ons via Insta Stories! Tag @culynl voor een repost. Vinden we leuk.

Heerlijk voor erbij: Zelf naanbrood maken

Meer heerlijke soep-recepten