Van mayomenaise tot aan koremejander: culinair jargon à la Lekker Fred

Heeft jouw moeder of je kleine broertje het inmiddels ook over ‘koremejander’ en ‘mayomenaise’? Blame Lekker Fred. Want het culinaire jargon dat Freddy Tratlehner bezigt in zijn verslavend leuke kookvideo’s en kookboeken, is aanstekelijk. Daarom geeft Culy je een basislesje culinair jargon à la Lekker Fred.

Wie nooit eerder een recept van Culy’s gasthoofdredacteur van deze week heeft ingezien, zal het misschien drie keer moeten lezen. Maar pas maar op: voordat je het weet, praat jij ook ‘Lekker Freds’.

Culinair jargon à la Lekker Fred

Aardappeljen

Aardappels.

In een zin: “Je kan de curry zo tatta mogelijk maken als je zelf wil. Vervang dan alle ingrediënten door aardappeljen.”

Avomecajo 

Avocado.

In een zin: “Dit avomecajo shirt is perfect om jouw idealen aan anderen mee op te dringen.”

Coquiljens

Coquilles.

In een zin: “Bak de coquiljens per kant in circa 1 1/2 minuten goudbruin.”

Koremejander 

Koriander.

In een zin: “Snijd een paar blaadjes koremejander in ministrookjes en sprenkel dit als een roze glitterfee over het gerechtje.”

Mayomenaise 

Mayonaise.

In een zin: “Serveer de schnitzels met de viekan mayomenaise.”

Mozzemerelja

Mozzarella.

In een zin: “Verdeel de parmagiano en de mozzemerelja erover.”

Paddestoeljen

Paddenstoelen.

In een zin: “Eryngii is echt een van m’n favo paddenstoeljen die je in de supermarkt kan kopen.”

Pepoen

Pompoen.

In een zin: “Breng ruim water met zout aan de kook en kook er de pepoen in ongeveer 10 – 15 minuten snotgaar in.”

Petermeselie

Peterselie.

In een zin: “Bestrooi het gerecht met de petermeselie en knijp wat citroensap eroverheen.”

Sjokomelajo 

Chocolade.

In een zin: “Dit past perfect bij het geil uit het binnenste van de sjokmoleajocakejes.”

Op verzoek van Freddy: 5 x gekke termen uit de culinaire wereld

Natte horeca

Alle horecabedrijven waarin uitsluitend of in hoofdzaak bedrijfsmatig alcoholhoudende drank voor directe consumptie ter plaatse wordt verstrekt. Denk aan cafés en bars.

In een zin: “Vooral de zogeheten natte horeca, restaurants en nachtclubs zitten in de knel, zegt een KHN-woordvoerster.”

Débarraseren

Het afruimen van een tafel.

In een zin: “Kan iemand even tafel vijf débarraseren?”

Coupe à l’air / coupe en l’air:

Het aan tafel in de lucht snijden van bijvoorbeeld fruit of gevogelte.

In een zin: “Om nog maar te zwijgen over zijn ‘Coupe en l’Air’-acrobatiek, waarbij hij de gebakken eend op twee vorken hoog houdt en zo de filets eraf snijdt.” (via Foodlog)

Servies draaien

Werken tijdens een tafelzitting in het restaurant.

In een zin: “Op Tweede Kerstdag zullen de chefs om 21:00 uur hun laatste servies draaien“.

Zuidwijnglas

Een glas voor Sherry, Port, Vermouth en andere versterkte wijnen.

In een zin: “Zonder te vragen of hij ook wilde, schonk ze twee zuidwijnglazen vol.”

Meer van Lekker Fred:

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Van mayomenaise tot aan koremejander: culinair jargon à la Lekker Fred
Sluiten