Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 2 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je zelfgemaakte mayonaise in nog geen 30 seconden!

Als je dit snelle recept voor zelfgemaakte mayonaise eenmaal kent, voel je nooit meer de behoefte om een pot mayo te kopen in de supermarkt. Het is namelijk niet alleen doodeenvoudig om zelf mayonaise te maken, met behulp van een staafmixer is het klusje ook nog eens geklaard binnen 30 seconden. En zó lekker…

Voor zelf mayonaise maken heb je flinke spierballen nodig. Je moet flink kloppen met de garde tot je mayo de gewenste dikte heeft. Daarbij roept iedereen altijd dat je de olie vooral héél langzaam moet toevoegen, anders gaat je mayonaise schiften. En dan kun je weer opnieuw beginnen.

Daar heb je allemaal geen last van als je je zelfgemaakte mayonaise maakt met de staafmixer. Het goedje is klaar in 30 seconden, zonder een spoortje stress. Het is voor deze methode wel belangrijk dat de ingrediënten voor je mayonaise op kamertemperatuur zijn – zoals altijd bij het zelf maken van mayonaise.

Geen paniek: Dit moet je doen als je zelfgemaakte mayonaise in de schift gaat

Spruitjes uit de airfryer
Nancy van Batenburg voor Culy

Zelfgemaakte mayonaise in 30 seconden

Gebruik een hoge maatbeker (of een kan) en doe daarin: 1 heel ei, 1 lepel azijn van goede kwaliteit (of citroensap), 1 flinke theelepel Dijon mosterd en eventueel wat zout en peper. Giet er 250 ml plantaardige olie op. Olijfolie kan ook, maar dat heeft een vrij uitgesproken smaak waar je van moet houden (in een mayonaise). Zonnebloemolie is neutraal van smaak.

Zet de staafmixer in de maatbeker, zet ‘m aan en beweeg de staafmixer ongeveer 30 seconden rond in de maatbeker, tot je een volle, romige mayonaise voor je ziet. Et voilà: supersnelle, zelfgemaakte mayo!

Breng je mayonaise op smaak

Voeg eventueel nog wat zout en peper toe om de mayonaise op smaak te brengen. Of voeg andere smaakmakers toe, zoals citroenrasp of limoenrasp, kerrie, sriracha, wasabi, sojasaus, miso of wat je dan ook maar lekker vindt. Ook lekker: zwartebonenmayo (heerlijk bij onze umamifrietjes met zeewierzout!).

Ben je meer van de oude garde? Jamie Oliver doet voor hoe je mayonaise maakt met een garde

Umami friet met zwartebonenmayo

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.