Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 21 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: frikadelpan (Indisch gehaktbrood)

Krijg je veel eters over de vloer? Dan is frikadelpan (Indisch gehaktbrood) een uitermate geschikt gerecht. Een echte crowd pleaser, makkelijk om te maken (zeker in grote hoeveelheden) en ook ideaal om al van tevoren klaar te maken. Maak er wat rijst bij en een simpel groentegerecht, zet wat soorten kroepoek en sambal op tafel en je hebt een mini rijsttafel waar iedereen blij van wordt.

Frikadelpan wordt ook wel perkedel of perkedel pan genoemd. In feite is het een Indisch gehaktbrood, dat je zowel als een ovenschotel tegenkomt als in de gedaante van kleine gehaktballetjes. Sterrenchef Pascal Jalhay maakte er zelfs een keer een perkedelburger van. Verwar ‘m trouwens niet met de frikandel (met een ‘n’ ertussen): de naam komt van het Franse woord fricadelle, dat ‘gehaktbal’ betekent.

Wij brengen onze frikadelpan hier op smaak met gemalen koriander, gemalen komijn en nootmuskaat, maar je kunt ook gehaktkruiden gebruiken. Een erg lekkere tip die we opdeden in het boek Groente Menu’s van Niven en Virginie: bestrijk de bovenkant met een mengsel van citroensap en ketjap. Voor een lekker kleverig en smaakvol korstje.

Voor eens en altijd: is het nou frikandel of frikadel?

Frikadelpan Indisch gehaktbrood
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Frikadelpan

Kook de aardappels in 20 minuten gaar in ruim gezouten water. Stamp ze tot een puree, samen met een flinke scheut van de melk. Kijk even of je alle melk nodig hebt voor de gewenste textuur.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.

Meng in een kommetje de ketjap met het citroensap en zet opzij.

Gebruik een ruime kom en meng daarin het gehakt met de specerijen, de ui, geperste knoflook en de twee eieren. Roer ook de aardappelpuree erdoorheen en breng alles op smaak met zout en peper.

Vet een ovenschaal in met een beetje boter of olie en verdeel het gehaktmengsel over de schaal. Maak de bovenkant glad met de bolle kant van een lepel. Bestrijk de bovenkant met het ketjap-mengsel en laat ongeveer 1 uur bakken in de oven.

Serveer de frikadelpan met gekookte rijst en een groentegerecht, bijvoorbeeld sajoer bajem, sajoer lodeh of gewokte spinazie.

Frikadel pan
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.