Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 18 nov 2023
Leestijd: 5 minuten

De culinaire kerst trends van 2023 die je met de feestdagen op tafel wil zetten

Al in de zomer buigt de Culy-redactie zich over de aanstaande kersttrends. De feestdagen zijn onze favoriete tijd van het jaar, omdat we dan altijd culinair uitpakken. Wat zijn de culinaire kerst trends van 2023? We maakten er een lekker lijstje van.

Deze kerst scheppen we overal (vega) viseitjes op én serveren we het dessert zonder bord. En meer lekkere kersttrends om inspiratie bij op te doen!

De culinaire kerst trends van 2023

1. Budgetkerst

Zelfs als je doorgaans niet zo let op de prijskaartjes tijdens het boodschappen doen, zal je je de afgelopen tijd kapot geschrokken zijn van de kassabon bij de supermarkt. En hoewel we met kerst graag uitpakken, zijn we ons er nu meer van bewust dat alles duurder is en dat het misschien niet zo heel decadent hoeft.

Een budgetkerst kan minstens zo fijn en feestelijk zijn, bijvoorbeeld door voor een minder chique stukje vlees of vis te gaan (voor de minder gewilde delen kiezen is ook nog eens duurzamer), goedkope ingrediënten in de schijnwerper te zetten of door slim inkopen te doen.

Zo houd je het low-budget met kerst (maar toch feestelijk en luxe): 5 x tips!

2. Nostalgische toetjes

Met kerst gedijen we sowieso altijd goed op nostalgie – van de kerstornamenten van oma tot aan je moeders ijstaart. Maar we zien al langer dat nostalgische toetjes erg in trek zijn bij toprestaurants en volgens Google Trends. Waar denken we dan aan? De klassiekers, zoals baba au rhum, baked alaska, rijstpudding en Crêpes Suzette.

Crepes suzette
De crêpes Suzette Culy.nl

3. Kaviaar – in al haar vormen

We vertelden in ons lijstje met de foodtrends voor 2023 al dat kaviaar – en eigenlijk alle vormen van viseitjes, ook de vegan variant – een echte hype is. Ook voor het kerstmenu gaan er in heel wat restaurants en bij mensen thuis weer glanzende viseitjes op sierlijke gerechtjes geschept worden. Niet alleen luxe kaviaar, maar ook zalmeitjes en vegan kaviaar die tegenwoordig gewoon te koop is in de supermarkt (gemaakt van zeewier).

Staat de hype rondom dit luxeproduct haaks op de trend van een budgetkerst? Toch niet: het wordt geschaard onder de noemer betaalbare luxe. Je hebt er maar een klein schepje van nodig voor een vleugje decadentie.

Wafel met kaviaar
Nancy van Batenburg voor Culy

4. Zonder bord

Leuk hoor, dat kerstservies van oma dat al jaren in de familie zit, maar ondertussen zien we dat het ook steeds gebruikelijker wordt om je (kerst)menu zonder bord te serveren. Het butter board dat afgelopen jaar viral ging op social media is daar een goed voorbeeld van – evenals de varianten die daarop volgden, zoals het mayonaise board en het pindakaas-board.

Maar ook de populariteit van de zogenaamde ‘grazing boards’; het beste te vertalen als borrelplanken in losse stijl. Wat wij ook een hele aantrekkelijke optie vinden voor een interactief grand dessert met kerst: Balagan. Daarbij smeer je verschillende componenten van het kerstdessert uit over de tafel. Kortom: weg met dat bord: borrelplanken en tafelkleden zijn de nieuwe borden!

Idee voor kerst: het Balagan dessert (uitgesmeerd over de hele tafel!)

5. Panettone

We durven wel te stellen dat vrijwel alles dat uit Italië komt lekker is, dus ook met de kerstdagen kijken we graag de kunst af in de keuken van de Italianen. In elk geval onmisbaar op de Italiaanse kersttafel is panettone: zeg maar hét kerstbrood op z’n Italiaans. We zeggen dan wel brood, maar eigenlijk kun je ‘t stiekem beter cake noemen. Het is een goedgevuld luchtig baksel met specerijen en fruit, dat vaak bij de koffie of thee wordt geserveerd. Je kunt het in feestelijke kartonnen dozen kopen.

Ook in ons land zien we steeds vaker panettone te koop in aanloop naar de feestdagen en dat begint zo onderhand de vorm van een storm aan te nemen. De Bijenkorf heeft dit jaar bijvoorbeeld een prachtige uitgebreide collectie panettone van Dolce & Gabbana, in de mooiste blikken. Wil je, we weten het.

6. Alles met Espresso Martini

Wie inmiddels geen Espresso Martini meer kan zien, kan maar beter dekking zoeken. Want we zien de romige koffiecocktail niet alleen doordringen tot in de kerstboom (kijkt u hier maar naar een onvervalste Espresso Martini-kerstbal), maar ook naar de dessertgang van het kerstmenu. Van Espresso Martini-tiramisu tot een trifle: je kunt een hoop toetjes een zweempje EsMa geven.

espresso martini carajillo stock unsplash
Bron: Unsplash

7. Sappen en mocktails

Een feestelijk flesje opentrekken is altijd een goed idee, maar als dit op heel veel plekken geen alcoholvrije kerst gaat worden, eten we de doos van onze panettone op. De een doet ‘t vanwege gezondheidsredenen, de ander voor een fris hoofd, maar wat de achterliggende reden ook is: de keuze in alcoholvrij is momenteel niet alleen reuze, maar ook reuzeleuk.

Vorig jaar vroegen we alcoholvrije slijterij Nix & Nix al om een paar mooie alcoholvrije dranken voor bij het kerstdiner te tippen voor inspiratie. Ook leuk: een mooie mocktail op fles van Botan. Meer tips nodig, dan raden we je het leuke alcoholvrije platform What to drink van Esmée Langereis aan.

8. Hot honey

De kerstklassiekers zijn altijd goed voor een gevoel van pure nostalgie, maar laten we eerlijk zijn: het zijn niet altijd de avontuurlijke smaakbommen die de papillen aan het dansen zetten. Incoming: hot honey, de trend waar de Brazilianen zich waarschijnlijk suf om lachen, want daar staat het gewoon altijd op tafel bij wijze van peper en zout.

Maar: zo’n vleugje pittige honing maakt elk gerecht zienderogen spannender. En door het zoete component kan het bijna overal bij. Die kerstham bijvoorbeeld, maar ook over de beenham, de kalkoen, de geroosterde wortels, vrijwel alles dus.

Crispy Hot Honey met ijs
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

9. De kerst-crompouce?

We hebben in lange tijd een trend niet zó stevig op zien komen zetten in ons land als bij de crompouce. Hij was niet eens nieuw, maar ineens dook ‘ie weer op en wilde vervolgens ie-de-reen ‘m, met lange rijen voor de bakkerijen tot gevolg. Inmiddels vind je ‘m zelfs bij de bakker op de hoek.

Foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan voorspelde in een interview met RTLnieuws dat het wel een blijvertje zal worden omdat een grote trend (de croissant) met onze nationale trots (de tompouce) nu samen het foodtrendtoneel bestormen.

Of je nou tot waanzin gedreven wordt door deze hype of niet, wij hebben zo’n donkerbruin vermoeden dat de bakkerijen ook met kerstversies van de crompouce op de proppen gaan komen. En dan volgt er volgend jaar vast een crompouce-kerstbal van Vondels.

Meer culinaire trends:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.