Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 4 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Crêpes Suzette zijn helemaal terug – hier eet je de lekkerste

Men neme een flensje, doordrenkt het flinterdunne Franse pannenkoekje met een sinaasappellikeur en steekt ‘m in de hens. Serveer ‘m met een soortgelijke sinaasappelsaus en smullen maar. Juist: crêpes Suzette zijn helemaal terug! Wij doken in de materie over deze Franse klassieker en vertellen je er alles over.

Uiteraard ook waar je de lekkerste eet!

Wat is een crêpe Suzette?

Crêpe Suzette is een klassiek Frans dessert dat voor het eerst werd geserveerd in de late negentiende eeuw. Het dessert bestaat uit dunne pannenkoeken (crêpes) die worden overgoten met een saus van boter, suiker, Grand Marnier (of Cointreau) en sinaasappelsap. Hierna flambeer je de pannenkoek kort, wat voor spektakel zorgt, maar vooral voor een unieke smaakbeleving.

Waar komen crêpes Suzette vandaan?

Zoals de naam al doet vermoeden, komen de crêpes Suzette uit la douce France. Geen wonder: delicate gerechten boordevol spektakel vinden we nu eenmaal vaker in het land van de baretjes en baguette-jes. Het verhaal gaat dat het dessert per ongeluk is ontstaan in een restaurant in Monaco.

Waarom heet het een crêpe Suzette?

Voor de oorsprong van de naam van de sinaasappelflensjes gaan we terug naar restaurant Café de Paris in Monaco, omstreeks 1895. De Franse chef-kok Henri Charpentier, destijds een keukenhulp van 15 jaar, mocht hier een dessert maken voor de prins van Wales en zijn vrouw Suzanne, Suzette in het Frans.

Charpentier liet de dunne pannenkoek per ongeluk vallen in het mengsel van boter, suiker, Grand Marnier en sinaasappelsap, waardoor het in de pan algauw vlam vatte. De pannenkoek werd geflambeerd, wat eigenlijk helemaal niet de bedoeling was. Suzanne – zo’n makkelijke gast als ze was – vond het niet erg en liet het dessert alsnog komen. Wat bleek? Het was héérlijk en de rest is geschiedenis.

Over de oorsprong van de naam van het dessert gaan verschillende verhalen ten ronde, maar één ding is zeker: crêpes Suzette zijn een iconisch Frans dessert geworden waar vandaag de dag nog veel mensen van genieten.

Zelf crêpes Suzette eten

In Nederland maken de crêpes Suzette hun rentree. Nadat ze jaren op de lijst “nostalgische, niet-sexy desserts” stonden, is de Franse sinaasappelpannenkoek bezig met een herintrede. En wat voor één. Waar je ‘vroeger’ enkel crêpes Suzette at in chique Franse restaurants, vind je ze nu zelfs bij hippe wijnbars en andere nieuwe restaurants. Zo eet je in Amsterdam een lekkere crêpe Suzette bij Oficina of in Utrecht bij restaurant Madeleine.

Je kunt ze natuurlijk ook zelf maken. Moeilijk is het niet, enkel het flamberen is wellicht spannend. Maar als je de juiste voorbereidingen treft (zet je afzuigkap uit!) en voorzichtig te werk gaat, gaat het vast en zeker goed en zet jij straks de lekkerste crêpes Suzette op tafel.

Andere lekkere Franse klassiekers:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.