Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 20 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Alles over panettone: het Italiaanse kerstbrood

Je hebt ze ongetwijfeld al wel ‘ns gespot en zéker in aanloop naar de feestdagen: van die (vaak lichtpaarse) kartonnen dozen met een hoog opstaand brood erin. Panettone heten die dingen. Dit luchtige luxebrood is onmisbaar op de Italiaanse kersttafel.

Wij begrijpen wel waarom.

Luchtig kerstgebak

Luchtig, rond en rozijn: dat is hoe je dit Italiaanse brood in een notendop kunt omschrijven. De meeste panettone zijn ook nog eens een beetje kruidig door de toevoeging van smaakmakers als kaneel, nootmuskaat en citrus. Daarmee doet het meteen denken aan Kerstmis, en dat is precies de tijd wanneer je de panettone op tafel zult zien verschijnen.

Op zo’n Italiaanse kersttafel zul je trouwens ook soms het vrijwel identieke pandora aantreffen. Pandora is het Veronese antwoord op panettone, dat uit Milaan afkomstig is. Pandora bevat in tegenstelling tot panettone geen rozijnen en neigt qua smaak meer naar een lichtzoete cake – weet je dat ook weer. Panettone wordt vaak geserveerd bij koffie en thee, of bij een zoetere dessertwijn.

Zelf panettone maken

Panettone maken is op zichzelf helemaal niet zo moeilijk. Je zult vooral een portie geduld moeten opbrengen: het deeg moet namelijk lang rijzen. Om je alvast op weg te helpen vindt je hier een goed basisrecept.

Hoewel je het  natuurlijk ook gewoon kant- en klaar kunt kopen*, kun je als je ‘m zelf maakt eens een keer een variatie op het basisrecept uit proberen. Deze versie met vijg en amandel lijkt ons geweldig bijvoorbeeld, of deze met kersen en chocola. Kun je je al inbeelden hoe lekker dat wel niet is, zeker met nog ‘ns een dikke lik mascarponecrème? Wij wel.

*Panettone is te koop bij Italiaanse speciaalzaken of online. Deze superdeluxe en knalgroene versie met pistache staat bijvoorbeeld behoorlijk hoog op onze wishlist. Ook bij de Bijenkorf vind je een uitgebreide selectie.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.