Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 1 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Trend: alles over hamachi, de vis die plots op elke menukaart staat

Je kent deze fluweelzachte vriend uit de zee misschien al van het sushi-menu, maar in één keer zien we hamachi ook op vele andere menukaarten opduiken. Wat is hamachi precies en hoe zien we deze vis het liefst op ons bord liggen?

We nemen je mee in de wereld van hamachi.

Hamachi: de vis die in 1 keer overal opduikt

Het blijft soms een mysterie: waar komen trends precies vandaan? De oorsprong van sommige trends is tegenwoordig eenvoudig te achterhalen – zoals TikTok, andere springen subtiel over van de 1 op de andere menukaart.

Buri

Dat hamachi – ook wel yellowtail kingfish – nu pas z’n populaire intrede doet in Nederland, is verrassend: in Japan wordt de vis steevast als favoriet genoemd na zalm en tonijn.

Overigens staat hamachi ook verschillende Japanse regio’s ook bekend onder de naam buri: de naam is afhankelijk van het stadium en dus grootte waarin de vis zich begeeft. Zo is buri – ook bekend als yellowtail, niet te verwarren met tonijn – de grootste versie, en hamachi een kleine jongere versie.

Vol en vet

Hamachi is een populaire keuze voor sushi, door z’n stevigheid en vetten. De milde fijne smaak leent zich perfect voor rauwe bereidingen dus. Laten we zeggen dat de vis grofweg ergens tussen een vette tonijn en een makreel in zit; loopt het water je al in de mond? Hamachi komt voornamelijk voorbij in de rol van sashimi, maki of of nigiri, of als hoogtepunt van je donbori: een Japanse rijstbowl.

Hamachi op je bord

Onlangs kregen we hamachi geserveerd bij Choux in Amsterdam en bij Bartine in Den Haag. Bij de laatste in de vorm van tataki: dichtgeschroeid aan de randen, rauw aan de binnenzijde. Bartine combineerde het met geraspte gepekelde eidooier en een crème van miso en aubergine. Zelfs in deze smaakcompetitie bleef de van oorsprong Japanse vis in stand.

Enige navraag leerde ons dat hamachi sinds enige jaren ook in Nederland, namelijk in Zeeland gekweekt wordt: de vis is inmiddels een stukje lokaler dan die uit Japan dus.

Meer lekkere rauwe vis:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.