Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 20 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Van mayonaise tot cream cheese: de gekste varianten op het butter board

Een tijdje terug vond het butter board massaal zijn weg naar onze borrelplanken. Het concept? Boter elegant op een snijplank uitstrijken en beleggen met toppings; er omheen wat crackers of brood en je gasten bedienen zichzelf. Superlekker, al raak je op een gegeven moment misschien ook wel uitgeboterd. In dat geval hebben we goed nieuws: op social media zagen we al verschillende varianten van het butter board circuleren. Die willen we jullie uiteraard niet besparen.

(Gekke) varianten op het butter board

De ene variant lijkt ons wat aantrekkelijker dan de andere, maar aan inspiratie geen gebrek.

Ricotta board

Geen geheim: bij Culy zijn we verzot op ricotta. Dit whipped ricotta board is dan meteen ook een variant waar we enthousiast van worden. Door ricotta luchtig op te kloppen met een elektrische mixer en op een snijplank te spuiten (gebruik een spuitzak), krijg je een iets lichtere variant van het butter board. Qua toppings kun je gewoon losgaan, al lijkt onderstaande combinatie met druiven, pistache, hot honey en zeezout ons wel erg lekker.

Mayonaise board

Persoonlijk hebben we onze bedenkingen bij de charme van een mayonaise board, maar het kán. Nog het meest aantrekkelijk lijkt het ons met zelfgemaakte mayonaise en met friet om te dippen. Veel friet.

Cream cheese board

We kunnen ons er wel iets bij voorstellen: geef cream cheese (roomkaas) gezelschap van een paar toppings, serveer er brood bij en je hebt een borrelplank die in de smaak zal vallen. Ons doet het meteen denken aan cream cheese bagels uit New York en dat is ook meteen waar we de inspiratie voor de aankleding zouden zoeken. Lees: zalm, komkommer, rode ui, kappertjes en dille. Al houden we je natuurlijk weer niet tegen om gewoon je eigen ding te doen.

Labneh board

Onze voorspelling is dat labneh de komende jaren nog veel meer de weg zal vinden naar ons dagelijks leven. Er op een laagdrempelige manier kennis mee maken kan in ieder geval door ‘t te serveren als butter board. Gegeven de Midden-Oosterse origine van de yoghurtlekkernij, staat het leuk om ook de toppings in deze hoek zoeken. Geroosterde pistache, sumak, za’atar, granaatappelmelasse… Je snapt het.

Peanut butter board

Persoonlijk kunnen wij wel smakelijkere toepassingen voor pindakaas verzinnen, maar kwestie van het idee: pindakaas op een snijplank is alweer een variant op het butter board die inmiddels de ronde doet. Wat we ons dan weer wel goed kunnen voorstellen is dat kinderen hier dol op zullen zijn; met koekjes en stukjes fruit het ideale vieruurtje.

Hummus board

En tot slot: hummus ter vervanging van boter vinden we een smakelijk en elegant idee. Alleen al om plastic bakjes hummus van tafel te bannen…

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.