Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 7 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt: dit wil je zien en proeven in week 32

Wat wil je gezien en geproefd hebben? Op de Culy-redactie ontdekken we elke week zóveel nieuwe producten, dat we besloten om ze gewoon te bundelen. Iedere maandag, aan het begin van een verse week, delen we onze nieuwste lekkere ontdekkingen met je. Zo ben je altijd op de hoogte van de laatste foodtrends en innovaties. Wat trof de Culy-redactie aan voor week 32? Find out!

Deze week: nieuwe Ben & Jerry’s, Japanse fried chicken uit de supermarkt en softijs met een Iraaks jasje.

5x nieuwe ontdekkingen voor week 32

1. Wakataya van Bôtan Distillery

Bôtan is een Antwerps smaakinstituut dat met zelfgekweekte kruiden aan de slag gaat om unieke non-alcoholische dranken te creëren. Dat doen ze zonder kunstmatige ingrediënten of conserveringsmiddelen en met een uitmuntend gevoel voor smaak en esthetiek. Kijk zelf maar naar hun rode ‘wijn’ met shiso, sanshopeper en kers, of naar hun cocktail op fles met yuzu en mandarijn. Juist: stuk voor stuk prikkelende dranken met een mooi, Antwerps verhaal.

Hun Wakataya is een recente ontdekking op de Culy-redactie. De fles is één grote knipoog naar de Pisco Sour, gemaakt van in België gecultiveerde Peruaanse munt (Huacatay). Naast die munt bevat ‘ie ook tonen van basilicum, limoen en dragon. Volgens de distilleerders verkoopt ‘ie altijd binnen de kortste keren uit en dat zegt genoeg…

Wakataya is online te koop via de webshop van Bôtan Distillery.

2. Karaage Kip

Waar karaage eerder vooral iets was om verheugd aan te treffen op menukaarten, tref je diezelfde gefrituurde kip nu ook gewoon in de supermarkt. Albert Heijn heeft deze Japanse fried chicken onlangs namelijk onderdeel gemaakt van hun ‘Wereldse hapjes’ uit de diepvries. Die moet je dus zelf nog even krokant frituren in de frituurpan of airfryer en verder rest je gewoon de taak om ze al genietend op te peuzelen. Tip: bestrooi de karaage met shichimi togarashi en serveer met een snelle zelfgemaakte sesammayonaise.

De karaage uit de diepvries is nu te koop bij Albert Heijn. 

Karaage uit week 32
Bron: Albert Heijn

3. Ben & Jerry’s Sunny Honey Home

Vreugde, feest, jolijt: Ben & Jerry’s heeft een nieuwe smaak! Verfrissend is hoe die zich dit keer niet op het chocolade-karamelspectrum bevindt, dan wel in de frissere hoek. De ‘Sunny Honey Home’ bestaat uit citroenijs, honingsaus en koekstukjes met citroensmaak. Die smaken zijn geïnspireerd op de smaken van thuis in Syrië, Marokko en Afghanistan, gemaakt in samenwerking met ondernemende nieuwkomers. Dat onderschrijft opnieuw het maatschappelijk geëngageerde karakter van de ijsmakers en wel op een manier die ons behóóórlijk lekker lijkt.

De Sunny Honey Home van Ben & Jerry’s is nu o.m. te koop bij Albert Heijn. 

4. Oatly softijs met stoere toppings

Het vegan softijs van Oatly is één van de grote aanwinsten van de zomer en om dat in de verf te zetten doet Oatly nog de hele maand een softijspop-up in Amsterdam. Oatly heeft daarvoor verschillende culinaire partijen gevraagd om creatieve toppings voor op softijs te bedenken.

Zo kun je nog tot 11/8 proeven van de kruidige creaties van Spice First (met Cinnamon Custard ijs en toppings als pistache-kardemom met mango, gepofte saffraanrijst en roze peper met Szechuan). Op 12/8 neemt Saar Shawkat (van NOOMI) het stokje over om de Oatly Soft Serve te voorzien van een Iraaks jasje. Van halva & funky chocolate tot ananaschutney en chocoladesaus met zwarte limoen: Saars creaties zijn zoals steeds exotisch, ramvol smaak en vernieuwend. Ga het ervaren!

Oatly’s pop-up store loopt nog tot 31 augustus in de Prinsengracht 16, 1015 DV Amsterdam

De vorige lijstjes gemist?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.