Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 12 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Baba au rhum? Probeer ook eens een baba au mezcal (en andere baba’s)

Van baba au rhum heb je vast weleens gehoord, maar toen we laatst een baba au mezcal zagen opduiken, wisten we niet hoe snel we die moesten gaan proeven. Wat bleek? Verrukkelijk natuurlijk. Dit zette ons aan het denken: wat voor baba’s kun je nog meer maken?

De baba au rhum is al een stokoud cakeje. Italië-expert Saskia Balmaekers schreef op Culy al eens over de geschiedenis van de baba, die wordt gezien als een echte Napolitaanse lekkernij, maar in Polen zou zijn ontstaan. Via Frankrijk zou het in Italië terecht zijn gekomen. Vandaar dat de term “baba” in Frankrijk altijd refereert aan baba au r(h)um.

Doordrenkt met rum

Karakteristiek aan een baba au rhum is in ieder geval zijn paddenstoel-vormige uiterlijk. Die krijgt dit gebakje door het speciale vormpje waarin ‘ie wordt gebakken.

Ook kenmerkend is natuurlijk – de naam zegt het al – de rum. Die gaat niet door het deeg, maar wordt toegevoegd aan een suikersiroop die na het bakken over de cakejes gaat. Je snapt het al: dat maakt ze gevaarlijk lekker. Wil je de cakejes helemaal doordrenken met rum, dan bewaar je ze daarna in een pot met de rumsiroop. Op sterk water dus. Als smakelijke sponsjes zuigen ze zich vol met de drank.

Wat voor rum je het beste kan gebruiken? Donkere rum, zo schrijven de recepten voor.

Baba au mezcal en baba au champagne

Naast de klassieke variant met rum, schijnt de variant met limoncello in Napels minstens zo populair te zijn. Maar er zijn nóg meer varianten binnen de baba-familie. Zo heeft restaurant Terroir in Utrecht een baba au mezcal op de kaart staan. Neem maar van ons aan dat de zoete baba en de rokerige mezcal een topcombi zijn, helemaal met de stukjes bloedsinaasappel en het snufje piment dat ze hieraan toevoegen.

Of wat dacht je van een baba au champagne? Een restje champagne, cava of prosecco is perfect om toe te voegen aan de siroop waar je je baba’s in drenkt. Denk je eens in hoe feestelijk dat klinkt met de feestdagen of tijdens een dinertje.

Alcoholvrije baba

Wil je een baba zonder rum – of andere alcohol – maken? Dat kan. Breng de suikersiroop dan op smaak met specerijen, voor een lekkere kick. Denk aan vanille, kardemom, kaneel, kruidnagel en/of steranijs.

Deze blogger maakt een alcoholvrije baba met een siroop van sinaasappelsap, nootmuskaat en kaneel. En om het af te toppen nog een lik sinaasappelmarmelade. Of wat dacht je van een baba met siroop van passievrucht?

Ook altijd lekker bij een baba au rhum: een toef slagroom. Helemaal als je het gebakje lauwwarm serveert, met een toef koude room erbovenop.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.