Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 23 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Alles over Baked Alaska: een spectaculair dessert

Je ziet ze plots weer overal: retro desserts, en dat is helemaal geen straf. Misschien wel de spectaculairste van allemaal is de Baked Alaska. Waarom deze zo indrukwekkend is én smaakt gaan we je uiteraard vertellen.

Noteer deze showstopper sowieso alvast op je menu-wishlist voor kerst.

Baked Alaska: het ultieme dessert voor een wow-effect

Wat te verwachten bij Baked Alaska: een bombe met een of meerdere lagen cake op de bodem met ijs erbovenop, geheel bedekt met een laag gebruinde meringue. Wordt dat ook nog eens live aan tafel aangestoken, dan is het entertainment voor de avond compleet.

Trend: het retro dessert is eindelijk terug van weggeweest

De historie

Zoals vrijwel bij alle iconische gerechten het geval is, is de oorsprong niet geheel duidelijk. Soortgelijke varianten van de Alaska werden al wel in het begin van de 19e eeuw geserveerd, maar waren net niet helemaal de Alaska die we kennen van nu. Leuk feitje: ook de uitvinder van sous-vide – en van thermo-ondergoed, iets minder relevant, wel leuk – schijnt betrokken te zijn bij het ontstaan van dit nagerecht.

Surprise-ei?

Baked Alaska stond eerder bekend als omelette surprise of omelette Norwegge, die laatste uiteraard vernoemd naar het sneeuwachtige land. Maar toen het recept van de bombe op wat voor manier dan ook weer de zee over ging, werd de definitieve titel: Baked Alaska. Wat door de jaren heen wel intact bleef, waren de ingrediënten: cake, ijs en meringue.

De constructie

Er zitten een paar haken en ogen aan het maken van een Baked Alaska – het direct serveren bijvoorbeeld – maar ben je goed voorbereid, dan is het zeker te doen. Het ijs vorm je in een metalen ronde kom enkele uren in de vriezer, die plaats je vervolgens op de cakelaag, waarna je de gehele bombe bedekt met meringue.

Ben je de gelukkige bezitter van een gasbrander, dan sla je daarna je slag. Is dit niet het geval, dan zet je het geheel kort – en met enige afstand – onder de hete grill. Uiteraard hebben we een recept voor je, met chocolade. Dit recept voor een oogverblindende baked Alaska loodst je door alle stappen heen.

Meer over retro desserts:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.