Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 5 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Swicy: de nieuwe trend voor zoetekauwen én liefhebbers van pittig

Zoals gerecht evolueren, zo ontwikkelt ook ons smaakpalet. Scheidden we voorheen smaken als zoet, zout en pittig, inmiddels zijn we vooral fan van verrassende combi’s. Dé combi van het moment? Swicy. Verslavend lekker én eindeloos interessant.

En daarnaast: toegankelijker dan je misschien zou denken.

Swicy: een beetje zoet, een beetje pittig, maar vooral véél smaak

Liepen we de afgelopen tien jaar nog weg met karamel-zeezout – inmiddels niet alleen meer terug te vinden in chocola, maar ook in pindakaas of kruidnoten – inmiddels willen we méér. De hele zoet-zout combinatie is uitgespeeld: denk chicken & waffels of bacon met honing. En aangezien men behoefte had aan nóg meer smaak, werd dat swicy.

Crispy Hot Honey
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Fast food

En waar een trend ontstaat, volgt natuurlijk de commercie. Het resultaat: fastfoodketens bekend om pizza’s, kip en burgers springen maar al te graag op de swicy-trein.

Zo introduceerde Shake Shack een burger met jam van bourbon, bacon en jalapeños en kwam Pizza Hut met een hot honey pizza. De doorgewinterde chefs die deze combinatie al lang en breed kennen, kunnen niet anders dan toejuichen dat verrassende smaken mainstream worden: dit betekent dat de restaurantbezoeker alleen maar openstaat voor meer experimenten.

Kippenpoten met pittige honing
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Thuis

We kunnen het moeilijk ontkennen: ook op de Culy-redactie is swicy de orde van de dag. Zo maakte Culy’s Ogechi eerder al haar versie van Momofuku’s crispy hot honey en zette Culy’s Nancy enkele jaren geleden al haar tanden in deze spicy pizza met – salami en jawel – honing.

Ook passend in de swicy trend: de ongekende populariteit van gochujang: de zoet-pittige Koreaanse pasta waar we geen genoeg van krijgen. Conclusie: we blijven zoeken naar spannende combinaties en verleggen daarmee onze smaakgrenzen. Een enkel positieve ontwikkeling dus. We kunnen niet wachten tot de volgende combi zich aandient.

Meer swicy recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.