Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 5 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de beste restaurants van 2024 volgens de Gault&Millau-gids

Nieuw jaar, nieuwe toprestaurants. En dus ook een nieuwe Gault&Millau-gids van 2024, die beoordeelt welke restaurants er tot de absolute top van Nederland behoren. De winnaars, stijgers en nieuwe scores werden vandaag bekend gemaakt.

Gault&Millau-gids 2024

In de (gedrukte) Gault&Millau-gids worden alleen de toprestaurants van Nederland opgenomen, die 16 punten of meer hebben gekregen; dit jaar zijn dat 72 restaurants.

De recensenten werken met een puntensysteem op de schaal van 20. Restaurants die een beoordeling krijgen van tenminste 12 punten, worden opgenomen op de website en app van Gault&Millau. Daar vinden we dit jaar ook weer veel nieuwe restaurants tussen, zoals Bar Gui, Café Beurre en Fuku Ramen in Amsterdam en Café Visscher in Leiden.

In TivoliVredenburg in Utrecht werden vandaag alle stijgers en nieuwe namen bekend gemaakt. Tevens deelde Gault&Millau awards uit voor categorieën als Chef van het jaar en Sommelier van het jaar.

Wij zetten de highlights voor je op een rij.

De nieuwe toprestaurants van 2024

Opvallende stijgers

De enige nieuwe naam in de gids is restaurant Inter Scaldes (16,5 punten). Het restaurant is dit jaar opnieuw beoordeeld omdat het nieuwe eigenaren heeft. Het is tevens de hoogste nieuwkomer van het jaar.

Restaurant Odille in St. Oedenrode (Brabant) is de op één na hoogste nieuwe naam in de lijst. Het scoorde 15 punten; nét niet genoeg voor de gids.

De hoogste stijger in de gids van 2024 is restaurant 212 in Amsterdam, met 18,5 punten.

Deze restaurants zijn nieuw

Deze restaurants zijn nieuw in de website en app van Gault&Millau en we zetten hun puntenscore erachter. Leuk om nieuwe namen te ontdekken!

  • 1487, Zevenaar: 12
  • Aan de Spuihaven, Dordrecht: 13
  • Affect, Zwolle: 14,5
  • Até, Amsterdam: 14,5
  • Avenue43, Oss: 13
  • BAUT Oost, Amsterdam: 13
  • Benjamin, ‘s-Hertogenbosch: 12
  • Bistro Louis, Oss: 13
  • Blossem, Breda: 13
  • Blumé, Groningen: 13,5
  • Bosq, Den Hoorn: 12
  • Café Beurre, Amsterdam: 13
  • Café de Parel, Amsterdam: 13,5
  • Café Maurits, Amsterdam: 12
  • Café Pompette, Amsterdam: 13
  • Café Visscher, Leiden: 13
  • CICCI’S, Groningen: 12
  • Contrast, Amsterdam: 13
  • Danyel, Maastricht: 12
  • De 6 Linden, Heille: 13,5
  • De Etalage, Geleen: 13
  • De Kleischuur, Gouda: 12
  • De Koperen Kees, Sneek: 12
  • De Mark, Amsterdam: 13,5
  • De Voorburcht, Hattem: 13,5
  • De Waard van Napels, Dokkum: 13
  • De Willem, Amsterdam: 12
  • Deplanu, Haarlem: 12
  • Diepnoord, Rotterdam: 13
  • Dwars, Maastricht: 12
  • Eaux Posse, Rotterdam: 13
  • Fuku Ramen, Amsterdam: 14
  • Full Moon City, Den Haag: 12
  • Gitane, Amsterdam: 12
  • Green, Amsterdam: 12
  • Bar Gui, Amsterdam: 13,5
  • Het Wolthuis, Bergen op Zoom: 12
  • Hof aan Zee, Koudekerke: 14
  • Holsterhof, Posterholt, 13,5
  • IJssel, Deventer: 13,5
  • Inter Scaldes, Kruiningen: 16,5
  • JA, Amsterdam: 13,5
  • Jan en Ellen Bistro, Moergestel: 12
  • KAIA, Amsterdam, 13
  • Koper, Haarlem: 13
  • Le Fernand, Maastricht: 12
  • Le Poirier, Burgh-Haamstede: 12
  • Lutum (voorheen ‘t Klooster), Wijk bij Duurstede: 14
  • Moche, Amsterdam: 12
  • Niemeijer, Groningen: 12
  • Odille, St. Oedenrode: 15
  • Ons Jongens, Someren: 12
  • Onze Kerk, Hooge Zwaluwe: 12
  • Oriole, Amsterdam: 12
  • PIT, Heeswijk-Dinther: 12
  • Publique, Den Haag: 12
  • Reblochon, Haaren: 13
  • River Bar, Rotterdam: 13
  • SEAson, Naarden: 13
  • Showw, Amsterdam: 14,5
  • Silva Dunes, Drunen: 13
  • Sober, Venlo: 13
  • Bistrotel ‘t Amsterdammertje, Nieuwersluis: 12
  • The Church, Arnhem: 14,5
  • Tommy’s & Zuurveen, Den Haag: 12
  • Troef, Amsterdam: 13,5
  • Tuur, Maastricht: 12
  • Vannu, Bavel: 13,5
  • Vert, Middelburg: 13
  • Victoria by Goyvaerts, Eindhoven: 13,5
  • Waber, Zwolle: 13
  • Waroeng Padang Lapek, Den Haag: 13

Winnaars van de Gault&Millau Awards 2024

Tot slot de winnaars van Gault&Millau awards van dit jaar:

  • Chef van het jaar: Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel in Nijmegen
  • Jonge chef van het jaar: Wouter Kik van Codium in Goes
  • Best dutch chef abroad: Marco Prins bij The Chef’s Table at Brooklyn Fare
  • Gastheer van het jaar: Marco Westra, restaurant Hemel & Aarde in Utrecht
  • Sommelier van het jaar: Job Seuren van Zoldering in Amsterdam
  • Wijnkaart van het jaar: Vineum in Rotterdam
  • Prijs-plezier van het jaar: Café de Klepel, Amsterdam
  • Aziatisch restaurant van het jaar: Morikawa, Den Haag
  • Groenterestaurant van het jaar: Flore, Amsterdam
  • Ontdekking van het jaar: Holsterhof in Posterholt
  • Cocktailbar van het jaar: The Rumah, Rotterdam
  • Bistronoom van het jaar: Troef, Amsterdam
  • New chef on the block: Nino Willems van Salty Seafood Bar in Zwolle
  • Lifetime achievement award: Noël Vanwittenbergh van Ciel Bleu (Okura) in Amsterdam

Meer sterren en punten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.