Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 24 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Nieuw in Leiden: Café Visscher – de bistro die wars is van regels (van een topchef!)

Ongecompliceerd maar wel kneitergoed eten: dat is de belofte van het pas geopende Café Visscher in Leiden. Chef en mede-initiatiefnemer Arie Visscher stond eerder in de keuken bij Mario Ridder’s Joelia* in Rotterdam en De Librije*** in Zwolle en zwaait nu de deuren open van zijn bistro die ontegenzeggelijk Frans is, maar toch ook lekker eigenwijs. Culy ging het ontdekken.

Nieuwe hotspot in Leiden

Zowel het terras (waar het fantastisch mensen kijken is) als het restaurant van deze nieuwe Leidse hotspot zit goed vol als we op een dinsdagavond in september poolshoogte komen nemen.

Als er iets is waar Arie wars van is, dan is het poeha en poespas. Sterallures heeft ‘ie ook al niet, zo geneerde hij zich er bijna voor dat zijn naam op de deur kwam te hangen. Maar samen met mede-initiatiefnemer Theor Verplancke werd er bekokstoofd dat dit toch het beste plan was voor dit gloednieuwe restaurant in Leiden-centrum.

Davie’s Amsterdam: een sandwichbar van de voormalig La Rive-chef met broodjes die viral gaan

Arie Visscher van Café Visscher in Leiden

Eigenzinnige bistro

Na een pittige verbouwing van het pand – dat op 250 meter van station Leiden Centraal zit – is het een Franse bistro met een uitroepteken geworden. Neem alleen al het interieur; met een grote showstopper van een bar, roodfluwelen stoelen en nisjes, glanzende kroonluchters en een opvallende mozaïekvloer met logo: alsof je in Parijs een gezellige bistro binnenwandelt. Maar dan wél een eigenzinnige bistro – geen klassieke – waar ze wars zijn van regels en hun menukaart voorzien van creatieve verrassingen.

Je kunt bij Café Visscher een biertje aan de bar drinken, een mooie fles wijn bestellen of uitgebreid uit eten gaan. Ook kun je er lunchen met Eggs Benedict voor 12 euro of schuimige kreeftensoep a 15 euro. Hoofdgerechten zijn er vanaf 20 euro, voorgerechten beginnen bij 12 euro. Je kunt het dus echt zo betaalbaar maken als je zelf wilt – toch fijn voor een studentenstad.

Steak tartare van watermeloen bij Café Visscher in Leiden
Nancy van Batenburg voor Culy

De menukaart

Nu we toch een beetje in die menukaart zitten; die is overzichtelijk, met zes voor- en tussengerechten, vier hoofdgerechten en een aparte sectie voor ‘steak frites’ (biefstuk, ribeye of entrecote). Er staan ook ‘extra’s’ op de kaart, zoals kaviaar, kropsla en verse friet met mayonaise.

Op het terras doen we ons alvast tegoed aan oesters met Hollandaise en dashi, en stukjes brioche met daarop vega (!) steak tartare van watermeloen. De textuur daarvan is bizar goed, haast onmogelijk om te raden dat dat watermeloen is. De vrucht wordt daarvoor een nacht lang in een droogmachine gelegd, om al het vocht eruit te persen.

Eenmaal binnen aan tafel proeven we de prei van de barbecue met daarbij een heerlijke saus op basis van gerookte paprika en pijnboompitten.

Daarna komt er een onvervalste klassieke kreeftensoep voorbij; het contrast tussen het witte kommetje en de rode tafel roept een ultiem Frans gevoel bij ons op. Verrassend is dan weer de toevoeging van kleine knappende tomaatjes (Tomberry, gokken we) en zoete gedroogde tomaatjes in de soep.

Van ons hoofdgerecht is het ook weer genieten geblazen: de boerderijkip met gebakken witlof en sherry heeft een zalig velletje en de gebakken ganzenlever die je er als supplement bij kunt bestellen, is natuurlijk de kers op de gateau.

Oesters met hollandaise
Nancy van Batenburg voor Culy

Het adres van Café Visscher

Bedoeling is dat Café Visscher na de opstartfase alle dagen van de week open is. Door de weeks van elf tot elf en in het weekend zelfs tot 01:00 uur. Tip: je kunt er ook heerlijk lunchen met Franse bistrogerechten van topkwaliteit. Wat een heerlijke aanwinst voor Leiden!

Stationsweg 7
2312 AS Leiden

Kijk op de website van Café Visscher voor meer info en actuele openingstijden.

Meer restaurants in Leiden:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.