Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 24 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Met Mazijk Culinair zet restaurant ‘t Klooster de stad Wijk bij Duurstede culinair op de kaart

Nieuwe culinaire parels in eigen land ontdekken; gelukkiger kun je ons niet maken. Toen er een uitnodiging voor Mazijk Culinair op de deurmat viel, was de keuze snel gemaakt: op naar Wijk bij Duurstede! Want een culinair festival met topchefs van sterrenrestaurants (zoals Daalder* en 212**),  een proefmarkt vol lokaal lekkers en dat allemaal in de open lucht: dát moest Culy gaan ontdekken.

Mazijk Culinair

Het was pas de eerste editie van Mazijk Culinair, maar de missie van initiatiefnemer Toby Sadettan van restaurant ’t Klooster was kraakhelder: laten zien wat Wijk bij Duurstede op culinair gebied allemaal te bieden heeft.

Toby: “Een culinair festival, dat is een droom van ons. Rik Veen, Roy Schipper en ik willen heel graag laten zien wat we op hoog culinair niveau te bieden hebben, en dat delen met iedereen die van ‘lokaal lekker’ houdt.” Vielen wij even met onze neuzen in de boter!

@culynl

Het was culinair genieten geblazen afgelopen weekend bij Mazijk Culinair in Wijk bij Duurstede, met @Restaurant ‘t klooster, 212, La Provence, De Nederlanden, @daalderatelier en De Rozario. Wow, wow en nog eens wow! Uitgebreid verslag vind je binnenkort op Culy.nl! #mazijkculinair #wijkbijduurstede #foodfestivalnederland #fypシ

♬ origineel geluid – Culy

Hoog culinair niveau

In het weekend van 16 t/m 18 juni werd De Mazijk, het groene hart van het historische centrum van Wijk bij Duurstede, omgetoverd tot een culinaire oase. Toby en zijn collega’s vroegen diverse topchefs om hen daarbij te vergezellen en samen een mooi menu te koken.

En dat waren niet de minsten: sterrenchefs André van Alten (Restaurant La Provence*), Richard van Oostenbrugge (Restaurant 212**), Dennis Huwaë (Restaurant Daalder*), Wilco Berends (Restaurant De Nederlanden*) en Jermain de Rozario (Restaurant De Rozario*) verlieten hun thuisbasis en reisden speciaal af naar Wijk bij Duurstede om te koken tijdens het evenement.

Gerecht met paling en kaviaar van Andre van Alten (La Provence)
Bron: Justin de Nooijer voor Culy
Sterrenchefs bij Mazijk Culinair
Bron: Justin de Nooijer voor Culy
Amuse bij Mazijk Culinair
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Restaurant ‘t Klooster

Toby Sadettan is niet alleen een van de initiatiefnemers van Mazijk Culinair, maar ook sommelier en gastheer bij restaurant ‘t Klooster, dat aan De Mazijk grenst. Het restaurant, dat gevestigd is in een historisch pand uit de zestiende eeuw, werkt met ingrediënten uit de omgeving, afkomstig uit de Wijkse Moestuin en het Wijkse Voedselbos.

Wat er die ochtend geoogst wordt, bepaalt dus ook het (verrassings-)menu. “Puur en spannend”; zo bestempelen ze zelf hun kookstijl. Michelin schreef: “Hun zoektocht naar sterke smaken leidt naar intense spanning, fijne sauzen en verrassende combinaties. Hier gebeurt wat op het bord!”. Overigens geldt dat ook voor het glas: de sommelier is altijd op zoek naar de meest uitgesproken wijnen, om de beleving van die pure smaken nog intensiever te maken.

Mazijk Culinair
Culinair journalist Felix Wilbrink interviewt Toby Sadettan / Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Twaalf creaties van sterrenchefs

En voor een lang weekend verplaatste het team van ‘t Klooster dus naar de binnenplaats achter het restaurant. De tafels in de tent waren prachtig gedekt, de chefs maakten de mooiste bordjes op in hun buitenkeuken (respect!) en de burgemeester opende het culinaire festival op feestelijke wijze met het sabreren van een fles champagne: “Het zou tof zijn als de provincie Utrecht binnenkort nóg een sterrenrestaurant kan toevoegen!”, sprak ze enthousiast. Om de tent heen werden de marktkraampjes opgezet voor de culinaire markt, met producten van lokale ondernemers.

Ondertussen lieten wij ons in de luwte van de luxe tent fêteren met een parade van twaalf creaties van de (sterren)chefs. Van de dikste langoustine ooit met een lichte, luchtige Albufeirasaus en katsuobushi (Richard van Oostenbrugge, 212**) tot aan La Ratte aardappel met paling uit de Oosterschelde, carbonara-schuim en gebarbecuede prei van André van Alten (La Provence*) en de beroemde luchtige soufflé van Wilco Berends (De Nederlanden*), met ontelbaar veel zwarte stipjes vanille.

Gerecht van Daalder
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Volgend jaar weer

“De toekomst smaakt naar meer!”, zeggen ze bij ‘t Klooster, want reken maar dat ze van plan zijn om hier een jaarlijks terugkerend evenement van te maken. Houd Culy en de website van Mazijk Culinair dus goed in de gaten, want volgend jaar wil je hierbij zijn…

Het adres van restaurant ‘t Klooster:

Markt 15, Wijk bij Duurstede

Op Culy vind je meer culinair nieuws over sterrenrestaurants. Zo houden we je op de hoogte van de uitreiking van de Michelinsterren en Gault&Millau. Ook waren we bij het gala van The World’s Best 50 Restaurants in Londen

Mazijk Culinair amuse
Amuse van burrataschuim met cacaomiso en basilicum van ‘t Klooster / Bron: Justin de Nooijer voor Culy
Langoustine met albufeirasaus van Restaurant 212 bij Mazijk Culinair
Langoustine met Albufeirasaus en katsuobushi van 212 / Bron: Justin de Nooijer voor Culy
Eetbare potloden van chocolade
Eetbare potloden van ‘t Klooster / Bron: Justin de Nooijer voor Culy
Mazijk Culinair
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.