Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 19 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

18x de lekkerste recepten met bleekselderij: soepen, salades én stoven

De stiekeme smaakmaker onder de knapperige groentes: bleekselderij. Omdat deze een groter podium verdient dan ‘ie tot nu toe heeft beklommen, hebben wij de lekkerste recepten – van salades tot stoven – met bleekselderij voor je verzameld.

De stengel die je zal verbazen.

Met deze recepten is bleekselderij op z’n lekkerst

Een bekende in de blender van menig gezondheidsstrijder én een klassieker op de ingrediëntenlijst van de Italiaanse keuken: bleekselderij. En daarmee zijn de groene stengels veelzijdiger dan je denkt.

bleekselderij recept
Bron: Pexels

Alles over bleekselderij

Eigenlijk is de groene groente ‘gewoon’ een stronk van de jonge stengels van de selderijplant. De groente is met weinig vergelijkbaar: ze is fris, knapperig en kent een kruidige smaak waar je dankbaar gebruik van kunt maken – mits goed bereid natuurlijk.

Recepten voor soep

Door de kruidige smaak leent bleekselderij zich uitstekend als basis voor soepen. Heb je bijvoorbeeld bleekselderij over, gooi het dan nooit weg en gebruik het daarvoor.

Ook handig om te weten: met deze tip blijft bleekselderij heel lang vers. Door naar die soepen dus: zeker weten dat meer dan 50% van je favoriete soepen stiekem bleekselderij bevatten. Onderstaande recepten bewijzen dat maar weer eens.

Groentesoep
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Om te stoven

Niet heel gek dat bleekselderij het ook uitstekend doet in een pruttelende stoof: de groente krijgt – net als in de soep – de tijd om zacht te worden en de overige ingrediënten nemen daarbij de lekkere smaak van de stengel over. In Italië vormt het dan ook vaak een heilige drie-eenheid met ui en wortel, die je sowieso kent van de klassieke ragú bolognese.

pasta met eendenragu
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Recepten voor salades met bleekselderij

Maar de stengels zijn meer dan alleen de basis voor soepen en stoven. De knapperige structuur zorgt ervoor dat de groente een uitgelezen optie is voor frisse en verrassende saladerecepten. Waarschijnlijk niet de eerste groente waar je aan denkt wanneer je met saladetrek in de supermarkt staat, wel een hele leuke om eens te proberen.

Caponata met gefrituurde olijven
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer over selderij:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.