Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kooktips 1 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Sperziebonen, bleekselderij en andere groenten met draden schoonmaken: zo doe je dat

Groene groenten zitten boordevol smaak, crunch én vitaminen. Maar ze hebben ook een nadeel: die vervelende harde draden die ze zo lastig te verteren maken. Wie wil er nou groenten eten met het flosdraad inbegrepen? Groenten met draden zijn bijvoorbeeld sperziebonen, peultjes, sugarsnaps en bleekselderij. Het verwijderen van die draden is even wat werk, maar het is de moeite waard. We leggen je precies uit hoe je groenten met draden kunt schoonmaken!

Enneh, oefening baart kunst.

Sperziebonen schoonmaken

Oorspronkelijk hebben sperziebonen draden; die zijn vaak redelijk goed zichtbaar. Wist je dat daar ook het spreekwoord boontje komt om z’n loontje vandaan komt? Tegenwoordig hebben veel sperziebonen in de supermarkt deze draden niet meer, maar bij bijvoorbeeld biologische bonen komen ze nog wel voor.

Als je sperziebonen wilt schoonmaken, begin je met het afsnijden (of aftrekken!) van het puntje. Da’s dus niet de steelaanzet – de plek waar de boon aan de plant heeft gezeten –  maar de andere kant. Als je deze eraf snijdt of trekt, kun je het draadje aan de holle kant van de boon meteen meenemen. Zorg dat je het puntje helemaal doortrekt tot de onderkant van de boon en doe vanaf daar ook de andere kant.

Daarna is het tijd om de sperziebonen te wassen en eventueel doormidden te snijden. Zo zijn ze klaar om in je gerecht te verwerken.

Supersnel sperziebonen doppen doe je met deze hack

O ja, saillant detail: waar sperziebonen regelmatig draden hebben, geldt dat niet voor haricots verts. Daar ben je dus sneller klaar mee.

Bleekselderij schoonmaken

Waar je sperziebonen vrij gemakkelijk met de hand kunt schoonmaken, heb je er bij bleekselderij wel echt een mesje voor nodig. Snijd eerst de onderkant van de bleekselderij af en verwijder eventuele bladeren. Was de stengels onder koud water.

Om de harde draden aan de buitenkant van stengels bleekselderij te verwijderen, moet je je eigen ‘puntje’ creëren. Doe dat door de stengel aan de binnenzijde van de bovenkant iets in te snijden. Dat bovenste stukje kun je er vervolgens aan de buitenzijde af trekken, waarmee je meteen de harde draden meeneemt.

Met deze handige tip blijft bleekselderij heel lang vers

Sugarsnaps, peultjes en andere groenten met draden schoonmaken

Het schoonmaken van sugarsnaps en peultjes is vrijwel gelijk aan sperziebonen schoonmaken. Snijd dus het topje van de peultjes en trek de harde draad aan de hollere binnenkant van de boon mee. Herhaal dit vervolgens met de steelaanzet en de draad aan de buitenkant.

Goed om te weten: als je bij de eerste paar bonen geen draden vindt, is de kans groot dat ook de rest draad-vrij is. Dan hoef je alleen de steelaanzet te verwijderen. Groenten met draden schoonmaken is immers het makkelijkst als ze, nou ja, geen draden hebben.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.