Culy Homemade: zelfgemaakte tonijnsalade

Culy 10 sep 2015 Broodjes

Tonijnsalade kan soms zó lekker zijn: op een toastje, knapperig broodje of in een fris blaadje sla. Het is supersimpel en zo lang je duurzaam gevangen tonijn gebruikt, kan het eigenlijk niet fout gaan! 

Wij gebruikten voor deze salade de prachtige blikjes van Ortiz, een familiebedrijf uit het Noordwesten van Spanje. Zij gebruiken voor de conserven albacore (witte) tonijn, een soort die (afhankelijk van het viswater) niet overbevist is. Kijk op de viswijzer voor meer informatie over duurzaam gevangen tonijn.

Tonijnsalade

Snipper de ui en snijd de augurk en appel in hele kleine blokjes. Halveer de bleekselderij in de lengte en snijd er dunne plakjes van. Hak de peterselie fijn. Giet de tonijn af, maar bewaar de olie.

Doe de tonijn in een schaaltje en voeg de augurk, ui, appel, peterselie en bleekselderij toe, samen met vers gemalen zeezout en zwarte peper. Meng goed en voeg nu de yoghurt, mayonaise en mosterd toe. Meng wederom en proef. Breng eventueel extra op smaak met de eerder genoemde ingrediënten, een beetje citroensap of augurkensap (dit heeft een iets zoetzure smaak).

Serveer de tonijnsalade in z’n eigen blikje, op een toastje, een blaadje sla of wat je maar lekker vindt. Bedruppel met een beetje van de tonijn-olie en geniet ervan!

Tip: vervang eventueel de appel en mosterd door vers geraspte gember, wasabi en een paar druppels sesamolie. 

Tonijnsalade3Tonijnsalade2

Voor 1 portie:

  • 2 blikjes tonijn op olie
  • 2 middelgrote augurken (ongeveer 7 centimeter lang)
  • 1/2 stengel bleekselderij
  • 1/2 witte ui
  • 1/2 Granny Smith appel
  • 4 eetlepels peterselie
  • 1 flinke theelepel Dijon mosterd
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 2 eetlepels yoghurt
  • Peper en zout
  • Optioneel: citroensap
Reageer op artikel:
Culy Homemade: zelfgemaakte tonijnsalade
Sluiten