Redactie
Redactie Inspiratie 2 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Wat is het verschil tussen koolraap, knolraap en koolrabi?

Alledrie zijn ze rond en hebben ze (onterecht) een stoffig imago, maar wat is nu precies het verschil tussen koolraap, knolraap en koolrabi? Culy legt het voor je uit.

Koolraap

Te beginnen met de grootste van het stel, de koolraap. Deze flinke jongens zijn qua grootte vergelijkbaar met een knolselderij en behoren tot de koolfamilie. Van buiten zien ze meestal geel-paars, en van binnen zijn ze vaal geel.

De smaak van koolraap is wat zoetig, richting die van pastinaak, en is ook een typische wintergroente. De knol kun je in z’n geheel bij de meeste supers of groentewinkels kopen, maar zien we ook geregeld in keurig gesneden frietjes in het groenteschap bij de grootgrutter liggen.

Tip: koolraap smaakt heerlijk in combinatie met kaas en vlees (bijvoorbeeld worst of ham), geroosterd met andere knollen of wortelsoorten en doet het ook goed in stamppotjes of soep.

Knolraap

Deze radijs-achtige knolraapjes worden vaak verward met bovengenoemde maar zijn in bijna alles anders. Ze groeien inderdaad beiden onder de grond en hebben een paarse gloed, maar daar blijft het dan ook bij.

Knolrapen zijn namelijk vele malen kleiner (vergelijkbaar met een grote vuist) en smaken fris en licht-pittig. Tot slot worden de raapjes ook wel meiraap of meiknol genoemd omdat het een echte lentegroente is.

Tip: wij zijn fan van de frisse smaak van knolraapjes en verwerken ze dan ook het liefst rauw. Denk bijvoorbeeld aan een salade (in kleine blokjes) of als vegetarische carpaccio met een frisse dressing. Ook zijn ze perfect om in te maken.

Koolrabi

En dan is het tijd voor koolrabi, die als enige van de drie boven de grond groeit (in de lente en zomer) en lichtgroen of im sommige gevallen blauw-paars van kleur is. Daarnaast bevatten ze vaak lange stengels met bladeren, die trouwens ook eetbaar zijn.

De smaak van koolrabi is gekookt vergelijkbaar met bloemkool en rauw met bleekselderij, maar dan een tikje pittiger.

Tip: je kunt koolrabi zowel rauw als gegaard eten. Denk aan reepjes als crudités, in dunne plakjes door een salade, in blokjes gekookt of gebakken door pasta of uitgehold en gevuld met bijvoorbeeld gehakt. Ook gegrild in de oven is de groente heerlijk.

Wat kun je allemaal doen met koolrabi?

Meer over groenten?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.