Culy Homemade: snelle(re) Joodse matzeballensoep zoals je die in NYC eet

Matzeballensoep (kippensoep met matzeballen) wordt niet voor niets Joodse penicilline genoemd: van deze soep voel je je meteen beter! In New Yorkse deli’s kom je matzeballensoep heel vaak tegen. Daarom wordt het ook wel gezien als een typisch New Yorks gerecht. Het wordt ook traditioneel gegeten met Pesach.

De ster van matzeballensoep is – de naam verklapt het al – de matzebal. Dit zijn een soort vederlichte dumplings, die je maakt van matzemeel. Heb je straks dus nog matzes over van Pasen, dan kun je die mooi opmaken in dit gerecht!

De balletjes worden opgediend in een lekkere kippensoep. Die kun je ook trekken van een hele kip, maar wij kozen voor een sneller recept. Daarvoor gebruik je kant-en-klare bouillon (zoek naar een pot of fles van goede kwaliteit) en wat kip.

> Ook leuk: Homemade matzes voor Pasen van Rutger

Joodse kippensoep met matzeballen
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Matzeballensoep maken

Begin met het deeg van de matzeballen. Klop de eieren krachtig los en voeg de gehakte bieslook, dille en zout en peper toe. Giet het gesmolten kippenvet (of de boter) erbij en meng daarna het bakpoeder erdoor. Is het deeg te droog, voeg dan eventueel een klein beetje kippenbouillon (of gekookt water) toe.

Zet het deeg voor de matzeballen minstens 30 minuten of maximaal twee uur afgedekt in de koelkast (het matzemeel kan het vocht dan goed opnemen).

Bak de kip flink aan in een klein beetje olijfolie in een grote soeppan. Als de kip goudbruin is, haal je ‘m uit de pan. Zet het vuur laag en bak de uien, knoflook, bleekselderij, wortels en pastinaak kort aan met een snuf zout, tot ze zacht beginnen te worden.

Doe de laurierblaadjes erbij, leg de kip terug in de pan en giet de bouillon erop. Breng aan de kook, zet het vuur daarna laag en laat 15 minuten pruttelen.

Vis de kip uit de pan en trek het vlees van de botten (de botten kun je eventueel invriezen om later nog eens kippenbouillon van te trekken). Zet opzij tot gebruik.

Als het deeg voor de matzeballen lang genoeg heeft gerust, zet je een middelgrote pan met kokend water op het vuur. Voeg wat zout toe.

Rol van het deeg ongeveer 16 balletjes ter grootte van een walnoot. Let op: de ballen zullen nog enorm rijzen tijdens het koken, dus maak ze zeker niet te groot. Laat de matzeballen voorzichtig in het hete water glijden, houd het vuur laag en leg een deksel op de pan. Laat ze zo in 30 minuten garen.

Vis de laurierblaadjes uit de pan met soep en doe het kippenvlees terug in de pan. Leg twee of drie matzeballen per persoon in een kom of diep bord. Schep de bouillon eroverheen. Maak de matzeballensoep af met wat extra verse dille en zwarte peper.

Tip! Wil je de soep bewaren? Bewaar de matzeballen dan in een apart bakje in wat van het kookvocht.

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Culy Homemade: snelle(re) Joodse matzeballensoep zoals je die in NYC eet
Sluiten