Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 19 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Basics: (koude) pastasalade met tonijn

Een goede pastasalade met tonijn is onmisbaar in de zomer. Pastasalades zijn namelijk perfect voor bij een zonnige picknick, maar ook als een makkelijke avondmaaltijd op een doordeweekse dag. Deze koude pastasalade is gevuld met tonijn, bleekselderij, doperwten, groene kruiden en citroen. Dat maakt ‘m lekker fris, en zo kun je ook die zak doperwten in je vriezer opmaken!

We vinden pastasalades zo fijn omdat je ze een dag van tevoren kunt bereiden. Sterker nog: door de salade een dag eerder te maken, mengen de smaken goed met elkaar. Daarom vinden we deze pastasalade een dag later nog veel lekkerder. Doen dus!

Pastasalade met tonijn
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Koude pastasalade met tonijn

We gebruiken doperwten uit de diepvries. Daarom leggen we ze eerst kort in een bakje met warm water om ze te laten ontdooien. Giet ze daarna af. Als je verse doperwten gebruikt, verhit dan een pan met ruim gezouten water en blancheer de doperwten 4 tot 7 minuten, of tot ze beetgaar zijn. Giet de doperwten daarna af en leg ze in een bak met ijswater, zodat de doperwten niet doorkoken en mooi groen van kleur blijven.

Verhit ondertussen een pan met ruim gezouten water op het vuur en kook de orecchiette in ongeveer 8 tot 10 minuten al dente (check de aanwijzingen op de verpakking, liever iets te veel bite dan te zacht). Giet de pasta af en houd een kopje pastawater achter. Roer wat olijfolie door de pasta en zet opzij terwijl je verder gaat met het maken van de pastasalade.

Maak de dressing terwijl de pasta kookt. Doe de olijfolie, mosterd, geraspte knoflook, het citroensap en zout en peper in een kom en meng de dressing met een garde tot een geheel.

Doe de pasta bij de dressing. Voeg de bleekselderij, dille, peterselie, doperwten en uitgelekte tonijn erbij. Meng de pastasalade goed en voeg indien nodig een beetje van het achtergehouden kookwater toe, om de pasta lekker smeuïg te maken.

Verdeel de pastasalade over de borden en rasp de schil van een citroen over de borden. Serveer met een extra schijfje citroen.

Pastasalade met tonijn
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer picknickrecepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.