Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 11 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

13x recepten om klassiekers uit de Franse bistro mee thuis te maken

De Franse bistro’s vliegen je om de oren. Best leuk om af en toe zo’n bistro in te duiken – of nog beter, een trip naar Parijs te maken – maar minstens zo leuk om die klassiekers uit je eigen keuken tevoorschijn te toveren.

En dat gaat helemaal lukken met deze klassieke Franse recepten uit de bistro.

Deze recepten zouden niet misstaan in een klassieke Franse bistro

We geven toe: het is lastig kiezen wanneer het gaat om klassieke Franse gerechten. Alleen al als het gaat om de entrée weten we al niet waar we moeten beginnen: escargots, oeufs mayonnaise of toch maar een uiensoep? En dan hebben we het nog niet eens over de hoofdgerechten, laat staan het dessert. We moesten even kritisch kijken, maar dit zijn toch écht een paar van onze favoriete klassiekers.

Oeufs mayo
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Voorgerechten

Misschien wel onze favoriete gang wanneer het over klassieke gerechten in een Franse bistro gaat. Van terrine tot bouillabaisse: het ene voorgerecht is nog smakelijker dan het ander. Leuk om voor iedereen een eigen bordje op te maken, ook leuk om een mix van vanalles in het midden van de tafel te zetten. Sowieso staat de Franse kaart niet bekend om de lichte gerechten; en dat is precies wat we er zo lekker aan vinden natuurlijk.

Franse uiensoep met 5 soorten uien
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Recepten voor hoofdgerechten uit de bistro

Waar voorgerechten soms nog subtiel kunnen zijn, pakken de Fransen flink uit bij de hoofdgerechten. Hoofdrolspeler mag dan vaak vis of vlees zijn, gelukkig is er voor de vegetariër ook genoeg te kiezen. De echte bistrogerechten kenmerken zich door volle smaken, typische Franse ingrediënten en zijn natuurlijk extra lekker met een portie Franse frites of eenvoudige maar onvergetelijke Franse salade.

kabeljauw met beurre blanc
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Desserts

Het is onmogelijk om het bij een voor- en hoofdgerecht te laten mocht je eenmaal bij die hele fijne bistro aangeschoven zijn. Dus ook thuis doen we het liever goed, door minstens zoveel aandacht aan het dessert te besteden als aan voorafgaande gangen. De keuze is reuze, dus dat kiezen hebben wij alvast voor je gedaan.

Ile flottante
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer over de Franse keuken:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.