Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 10 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de lekkerste likeurtjes voor na je kerstdiner

Grote kans dat ook jij je kerstdiner in grote – of kleine – lijnen aan het uitzetten bent. Maar waar het voor- hoofd- en nagerecht volop voorbereiding krijgt, schiet de potentiële likeur achteraf er vaak bij in. En net in die categorie genaamd digestief kun je het gezelschap flink verrassen. We hebben de lekkerste likeurtjes voor het gemak even voor je verzameld.

Dat wordt pieken ná het kerstdiner.

De leukste en lekkerste likeurtjes om indruk mee te maken na je kerstdiner

Bevinden wij ons temidden van familie tijdens het kerstdiner, dan worden er na – of soms tijdens – het dessert steevast dezelfde likeurflessen onderuit de kast gevist. Tia Maria, Amaretto en een verdwaalde fles Grand Marnier. Lekker is het zeker, maar een beetje verrassen kan ook geen kwaad. Dat zou natuurlijk kunnen door een nieuwe variant van de klassieker te kiezen – zo stuitten wij laatste op deze Tia Maria met matcha – maar het is ook leuk om het over een andere likeurboeg te gooien.

Amaro: Italiaanse kruidenbitter

Amaro

Favoriet van Culy’s Nancy is ongetwijfeld amaro: een Italiaanse kruidenbitter die precies niks met amaretto te maken heeft. Het is de zwoele, Italiaanse neef van onze jenever of brandewijn. Deze Italiaanse kruidenbitter drink je puur, met ijs of in een cocktail. Een kruidenlikeur met een bitterzoete smaak dus.

Likeur met een twist

Door naar nog een favoriet tijdens de redactie: pandanlikeur. Leuk om deze herkenbare smaak in bijvoorbeeld een tjendol cocktail te verwerken, maar minstens zo leuk om ‘m te serveren naast een kerstig toetje. Houd je sowieso van Indische smaken, probeer dan ook zeker eens likeur met spekkoek kruiden.

Tjendol cocktail met Bandoeng22
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Griekse likeur

Op een of andere manier zijn de Italianen goed in het claimen van het likeurschap. Maar kijk je eens naar omringende landen dan valt daar minstens zoveel lekkers te halen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Grieks exemplaar? Mastiha is een likeur met een dennen en ceder-achtige smaak, die ook nog eens goed schijnt te zijn voor de spijsvertering. Komt dat even goed uit als je nog een tweede kerstdiner voor de boeg hebt.

Lekker veilig

In plaats van de klassieke likeursmaken kun je ook nét even iets ander kiezen, maar toch zeker weten dat iedereen het lekker gaat vinden. Stroopwafellikeur bijvoorbeeld, of wat dacht je van likeur met popcornsmaak? Beide ultieme keuzen om te pairen met – of door – een van deze lekkere recepten voor kerstdesserts.

Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer ideeën voor het kerstdessert:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.