Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 24 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Crevettes: we zien de garnalen overal, hoe eet je ze en hoe maak je ze zelf?

Dat de ene garnaal de andere niet is, bewijzen crevettes: een term die je steeds meer terug ziet op de menukaart. Het gerecht klinkt net zo Frans als dat het oogt, maar wat zijn crevettes nou precies?

En kunnen we dit zelf ook maken?

Crevettes: gewoon garnalen of toch iets anders?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: het mag dan misschien als geraffineerde haute cuisine klinken; feitelijk is het woord crevettes ‘gewoon’ de Franse vertaling van garnalen. Maar wel meteen een term die Fransen ownen, zoals alleen Fransen dat kunnen natuurlijk.

Garnalen schoonmaken moeilijk? Deze hack maakt je leven makkelijker

Franse garnaal

Want inmiddels is de term ook aan een gerecht verbonden. Al hebben die crevettes niet per se in Franse zeeën gezwommen, de associatie met het land is onlosmakelijk. Wanneer je crevettes bestelt – vaak voor een schappelijke prijs – krijg je een portie gekookte grote ongepelde garnalen, vergezeld door wat huisgemaakte – en met citroen aangemaakte – mayonaise. Zo simpel – en lekker – kan het zijn.

Veelzijdig

Waar we crevettes plots overal in het land op de menukaart zien opduiken, zagen we diezelfde garnaal al eerder floreren in menig restaurant. Namelijk op het befaamde fruits de mer plateau, te midden van de oesters, alikruiken en kokkels. Niet de garnaal die je voor een garnalencocktail gebruikt dus, wel de garnaal die ook weleens onder de Spaanse naam ‘gamba‘ opduikt, maar dan gekookt dus.

crevette
Bron: Unsplash

Zelf aan de crevettes

Gebruik je grijze garnalen – wel het lekkerst -, kook deze dan totdat ze volledig roze zijn; zijn ze al roze, blancheer ze dan kort. Leg ze indien nodig in een bak met ijswater, als je de garnalen koud wil serveren. Vergezel de schaaldieren (ongepeld!) met een bakje huisgemaakte mayonaise. Serveer met een partje citroen en eventueel wat gefrituurde peterselie.

Meer recepten met garnalen:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.