Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 11 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Begin alvast met deze onderdelen van je kerstdiner – en bespaar een hoop tijd

Niemand wil een stressvol kerstdiner, en regel nummer 1 om dat te voorkomen is op tijd beginnen. Dat kan natuurlijk een dag van tevoren, maar dat ook nog eerder: want met deze onderdelen van je kerstdiner kun je nu alvast van start. Grote kans dat jij er deze kerst relaxter bij zit dan ooit.

En dat is voor alle partijen beter.

Begin alvast met deze dingen voor je kerstdiner om tijd te besparen

Aan de likeur

Niks leukers dan een kerstdiner aftoppen met een fles huisgemaakte likeur. En dat is – naast makkelijker dan je misschien zou denken – ook natuurlijk hét uitgelezen onderdeel om al ver voor de kerst te maken.

Maak je bijvoorbeeld limoncello, dan kun je er nog veel meer kanten mee op. Een cocktail om je avond mee in te luiden bijvoorbeeld, of verwerk een scheut in een dessert zoals bij deze amandeltaart.

Zelf limoncello maken
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

In ‘t zuur

Nu kun je er natuurlijk voor kiezen om onderdelen à la minute te maken, maar zorg er dan wel voor dat je ook iets toevoegt wat je al eerder hebt kunnen voorbereiden. Dan maak je het jezelf wat makkelijker én het is natuurlijk ook leuk om dat er even bij te vermelden.

De tijd dat inleggen alleen maar bij augurken gebeurt is al lang voorbij. Check hier maar eens even welke ingelegde ingredienten het beste bij jouw kerstmenu gaan passen.

IJs(taart) maken

Eerlijk: ons hart maakt nog steeds een sprongetje wanneer er een Viennetta ijstaart op tafel komt. Misschien niet door de aanwezigheid van ambachtelijke smaken, wél omdat er een portie jeugdsentiment bij komt kijken.

Elke vorm van ijs is dus meer dan welkom. Erg leuk én handig om dit te doen, want dat kan prima een paar weken of dagen van tevoren. Doe dat bijvoorbeeld met sorbetijs, maak een nougatine-ijstaart, of in ieder geval iets met ijs – dat kan ook zonder ijsmachine trouwens.

ijstaart als voorbeeld van dessert om vooraf te maken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zelfgemaakte kado’s

Afgesproken of niet, kadootjes uitdelen is altijd leuk. Helemaal als de inhoud zelfgemaakt is. En goed nieuws: ook dat is natuurlijk makkelijk om voor te bereiden, ver voordat het daadwerkelijke diner aanbreekt.

Geef bijvoorbeeld een flesje rode wijn met een zakje ingrediënten om zelf glühwein te maken, of een potje zelfgemaakte pistachepasta. Ook homemade granola in gezellige weckpotjes scoort ieder jaar weer.

Decoratie en menukaartjes

Het eten is belangrijk tijdens een kerstdiner, maar het oog wil ook wat. Niks vervelenders dan onder druk te moeten bedenken hoe je eettafel eruit moet komen te zien.

Dus kijk al voor de kerstdagen goed rond in kringloop- of servieswinkels en huur, leen of schaf de benodigde spullen alvast aan. Print ook alvast leuke menukaartjes uit of maak ze zelf natuurlijk.

Pistachepasta recept zelf maken
Nancy van Batenburg voor Culy

Meer over het voorbereiden van het kerstdiner:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.