Redactie
Redactie Recepten 25 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: een basisrecept voor crème brûlée

Nog op zoek naar een snel toetje voor de feestdagen? Ga voor deze lekkere klassieker uit de Culy-keuken: crème brûlée. Grote kans dat je alles al op voorraad hebt! Met een gasbrander maak je een perfect knapperig laagje suiker.

Heb je geen brander niet in huis? Dan kun je de crème brûlée ook even onder de grillstand van je oven laten karamelliseren.

Afbeelding van crème brûlée recept
Bron: Unsplash

Zo maak je de crème brûlée

Verwarm je oven voor op 180 graden. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Doe dit (het stokje én het merg) samen met de slagroom in een pan en breng op middelhoog vuur aan de kook.

Haal de pan van het vuur en klop in een kom de eidooiers met de suiker lobbig. Haal het stokje uit de room en voeg de room al roerend aan de eidooiers toe. Schenk het mengsel in een schone pan en verwarm al roerend op heel laag vuur. Zorg ervoor dat het mengsel niet gaat koken.

Het mengsel zal vanzelf gaan binden; wanneer het aan de bolle kant van een lepel blijft hangen, is het goed. Zeef de crème en verdeel over schaaltjes. Zet deze in een ruime ovenschaal. Voeg heet water toe zodat twee derde van de schaaltjes onder water staat. Zet de schaal in de oven en bak de crème brûlée gedurende 25-30 minuten.

Haal de crème brûlée schaaltjes voorzichtig uit de oven en laat ze volledig afkoelen. Bestrooi vlak voordat je ze gaat eten met rietsuiker en karamelliseer het laagje met een gasbrander tot het donkerbruin is, maar nog net niet verbrand. Gebruik je de oven? Verwarm die dan voor op de grillstand en laat de suiker in 4 à 5 minuutjes karamelliseren.

Meer heerlijke Franse recepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.