Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie 15 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Vier dingen die je nog niet wist over croissants

Croissants zijn met hun boterachtige, flaky textuur en heerlijke smaak een favoriet bij ontbijt- en brunchliefhebbers over heel de wereld. Maar wist je dat er meer is aan deze iconische lekkernij dan je denkt?

Culy vertelt je vier dingen over croissants die je misschien nog niet wist.

Oostenrijkse oorsprong met een Franse twist

Hoewel croissants vaak worden geassocieerd met de Franse bakkerstraditie, ligt de oorsprong van het broodje eigenlijk in Oostenrijk. Het verhaal gaat dat croissants werden geïntroduceerd in Frankrijk tijdens de late 17e eeuw, toen bakkers uit Wenen zich in Parijs vestigden.

Ze brachten een traditioneel Oostenrijks gebak genaamd kipferl mee, dat leek op de halvemaanvormige croissant zoals we ‘m vandaag kennen. De Fransen gaven echter hun eigen draai aan het brood door meer boter toe te voegen, waardoor de croissant zijn kenmerkende rijke smaak en lagen kreeg.

Sommigen beweren dat het halvemaanvormige ontwerp een eerbetoon is aan de overwinning van het Oostenrijkse leger op het Ottomaanse rijk tijdens het beleg van Wenen in 1683. Anderen suggereren dat de vorm simpelweg praktisch is, omdat het deeg gemakkelijk kan worden gerold en gevouwen in een halvemaanvorm.

Waar kun je ronde en vierkante croissants kopen?

De croissants van Le Fournil
Croissants van Le Fournil de Sebastien Nancy van Batenburg voor Culy

De perfecte vouwtechniek

Het geheim achter de lagen van een croissant ligt in de vouwtechniek van het deeg. Croissantdeeg wordt gemaakt met een combinatie van boter en bloem, die herhaaldelijk wordt gerold en gevouwen om de karakteristieke laagjes te creëren.

In klassieke Franse bakkerijen wordt het deeg wel 81 keer gevouwen, wat resulteert in tientallen flinterdunne lagen die bij het bakken uitzetten en de croissant zijn luchtige structuur geven.

Hoort een croissant recht of krom te zijn?

Van oudsher maakten bakkers de zogenoemde croissants ordinaires met het goedkope ingrediënt margarine. Deze croissants waren krom.

Later werden er door Franse patissiers ook croissants gemaakt, maar dan met roomboter. Omdat de patissiers zich wilden onderscheiden van de boulangers, bakten zij hun roomboter croissants in een rechte vorm.

Als je tegenwoordig een rechte croissant ziet in de schappen van Nederlandse supermarkten, betekent het echter niet dat het broodje altijd met roomboter is gemaakt. Dit komt doordat het voor fabrieken makkelijker is om rechte croissants te maken.

In Frankrijk weet je dit wel zeker: rechte croissants moeten bij wet uit 100% roomboter bestaan.

Of een croissant met 100% roomboter is gebakken, herken je aan de zoete, romige botergeur, de luchtige structuur, goudbruine kleur en aan hoe kruimelig het broodje is. Hoe meer kruimels er vallen bij het nemen van een hap, hoe groter de kans dat het broodje met roomboter is gemaakt.

Dít is hoe de beste croissants van Amsterdam worden gemaakt

croissants
Croissant van Le Fournil de Sebastien Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Nationale trots

Croissants zijn zo iconisch geworden in de Franse cultuur dat ze zelfs worden erkend als onderdeel van het nationale erfgoed. In 2013 werden de pain au chocolat en de croissant officieel toegevoegd aan de lijst van beschermde Franse voedingsmiddelen.

Dit betekent ook dat bakkerijen die deze lekkernijen willen verkopen, moeten voldoen aan specifieke kwaliteitsnormen en ingrediënten moeten gebruiken die traditioneel zijn voor het recept, waardoor je de allerbeste en allerlekkerste croissants krijgt, overal in Frankrijk.

Bon Appétit! Of Guten Appetit?

Meer lezen over croissants?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.