Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 30 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: îles flottantes met salted caramel

Wil je een keertje uitpakken met een klassiek Frans dessert? Maak dan îles flottantes! Een île flottante bestaat uit een wolkje van licht, luchtig eiwitschuim, drijvend in een zee van crème anglaise. Daarop doen wij nog wat salted caramel en amandelschaafsel. Zó lekker!

Vaak worden îles flottantes afgemaakt met een beetje praliné er bovenop. Dat zijn noten – zoals amandelen of hazelnoten – die krokant zijn gemaakt met wat gekarameliseerde suiker. Wij namen hier een shortcut en gebruikten kant-en-klare salted caramel en wat amandelschaafsel. Maar je kunt natuurlijk ook zelf salted caramel maken!

Ook leuk: als je dit recept een keer maakt, kun je meteen de klassieke basistechniek van crème anglaise (vanillesaus) maken toevoegen aan je repertoire. En heb je wat over? Dat kun je makkelijk een paar dagen goed houden. Bewaar het in een luchtdicht bakje in de koelkast.

ile flottante
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Crème anglaise maken

Begin met de crème anglaise: die moet namelijk zo’n 4 uur opstijven in de koelkast. Je dient ‘m bovendien koud op, dat is het lekkerst.

Breng de melk samen met het merg van het vanillestokje aan de kook in en pannetje. Voeg het leeg geschraapte vanillestokje ook toe aan de pan.

Meng ondertussen in een garde de eidooiers met de suiker en hou de eiwitten apart.

Zodra de melk kookt, zet je het vuur uit. Vis het vanillestokje eruit en giet een heel klein beetje van de warme melk bij de eidooiers, terwijl je snel klopt met de garde (anders heb je kans dat je roerei krijgt). Voeg steeds een beetje extra melk toe, tot alles is toegevoegd.

Giet het mengsel voor de crème anglaise over in een schone pan, zet ‘m op laag vuur en blijf voortdurend roeren met een garde. Na een minuut of 5 zou je crème anglaise een iets dikkere textuur – vergelijkbaar met ongeslagen room – moeten hebben. Doe de test: haal een lepel door de vanillesaus en check of er een streep zichtbaar blijft. Zo ja, dan zit je goed.

Laat de saus 4 uur opstijven in de koelkast en serveer ‘m goed koud.

Ile flottante
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Îles flottantes maken

Rooster het amandelschaafsel vlak voor het opdienen goudbruin in een droge koekenpan.

Maak dan het eiwitschuim. Klop de eiwitten samen met de poedersuiker en een kneepje citroensap stijf met een mixer.

Zet een grote pan op het vuur met zacht kokend water. Maak met twee lepels bergjes van het eiwit en laat die voorzichtig in het hete water glijden. Pocheer ze 1 à 2 minuten, tot het eiwit wat steviger is geworden.

Schep de eilandjes met een schuimspaan uit het water en laat ze uitlekken op een stukje bakpapier.

Maak de îles flottantes op door een paar lepels crème anglaise in een glas te scheppen. Leg het eiwitschuim erop, druppel er wat salted caramel overheen en maak af met het amandelschaafsel.

Ile flottante
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.