Alles over rouille: een heerlijke saus (bekend van bouillabaisse)

Heb je weleens rouille bij je bouillabaisse geserveerd gekregen? Dikke kans dat je dan nu verslaafd bent aan deze goddelijke saus. Maar wat is het precies en waar komt het vandaan?

Het is het beste te omschrijven als een pittige knoflookmayonaise, vergelijkbaar met aioli: een pikante saus op basis van eidooiers, knoflook, saffraan en olijfolie, gekleurd met tomatenpuree.

rouille_stock

Rouille (spreek uit ‘roe-je’) is het Franse woord voor ‘roest’ en daar doet de kleur dan ook wel wat aan denken.

Het is afkomstig uit de Provence, waar de saus traditioneel wordt gegeten bij verschillende visgerechten en vissoepen, zoals bouillabaisse.

Zó lekker: je besmeert er een stukje brood of crouton mee, legt die op de bodem van je soepbord en schenkt de hete soep er overheen. Drink er een glaasje pastis bij en je hemelse ervaring is compleet.

Zelf rouille maken

Zelf maken is zó gepiept. Je hebt er alleen een keukenmachine of staafmixer bij nodig.

In dit filmpje deelt Yvette van Boven een héél lekker recept voor rouille met je:

Variaties op rouille

Sommige mensen, zoals Yvette, doen (gegrilde) rode paprika door hun rouille. Of ze geven ‘m een beetje extra pit met mosterd, cayennepeper of rode peper.

Anthony Bourdain, die rouille “The magical condiment” noemt, vindt ‘m lekker fris met wat citroen erdoorheen.

Wil je dat je saus een lekkere dikke structuur krijgt, voeg dan wat broodkruimels (zonder korst) toe. Ook een lekkere variant: pureer in plaats van broodkruimels een gekookte aardappel mee.

Soms wordt er ook wat visbouillon bij gedaan, voor de smaak. En ben je gek op anijs? Meng dan een scheutje pastis door je saus.

Bij Héron kregen we een zálige (roze) rouille geserveerd als amuse, gemaakt van roze pink fir aardappeltjes, afgemaakt met verse aardappelchips:

Culy ontdekt Heron Utrecht

Rouille bij je vistaco’s

Omdat het zo’n lekker sausje is, zijn wij er helemaal voor om rouille ook eens bij de niet-traditionele gerechten te serveren.

Zo is het ook lekker bij gegrild vlees en bij vistaco’s. Helemaal bijzonder is dit recept voor gebakken oesters met rouille, granaatappelmelasse en ingemaakte venkel.

Lamb belly, Aubergine, rouille #nzlamb #aubergine #rouille #britomart #ortolana #springlamb #onthemenu

A post shared by Gavin Doyle (@gavinoodoyle) on

Reageer op artikel:
Alles over rouille: een heerlijke saus (bekend van bouillabaisse)
Sluiten