Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 5 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

Slagerij de Beurs in Amsterdam: voor waanzinnige Engelse pie en paté en croûte

Bij Slagerij de Beurs in Amsterdam ontdek je weer even hoe veel ambacht en vaktechnieken er in het maken van een gerecht als een Engelse pie gaan zitten. Dat kruimelige korstdeeg, dat glanzende oppervlak, die hemelse vulling van sappig vlees (hier trouwens ook verkrijgbaar in een vega variant)…

Slagerij de Beurs in Amsterdam

Het restaurant is de plek in Amsterdam waar je een gefrituurde varkenspoot (met spitskool en ansjovis) op de kaart ziet staan. Maar ook Engels-Franse pies, paté en croûte en verse vis, zoals ingelegde sardientjes of schol op de graat (met knolselderij, tuinboon en bloedworst).

En als toetje serveert Slagerij de Beurs bijvoorbeeld een klassieke Franse Opera cake (zo’n gebakje met laagjes amandelbiscuit gedrenkt in koffie, met botercrème, ganache en chocoladeglazuur). Jongens jongens, je zou er toch nooit meer vertrekken?

Cocktails bij Slagerij de Beurs
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Familieslagerij

Je hoort het: het draait hier om gerechten waar veel ambachtelijke vaktechnieken aan te pas komen. Chef en mede-eigenaar Timo de Beurs komt dan ook uit een slagersfamilie; het restaurant is vernoemd naar een meer dan honderd jaar oude familieslagerij.

De chef werkte eerder bij gelauwerde restaurants als Gebr. Hartering en Merkelbach – dus dan weet je wel hoe de zaken ervoor staan. Mede-eigenaar is maître en wijnkenner Ard Muntjewerf, die jarenlang bij The Lobby werkte. De mannen leerden elkaar al vroeg kennen in de Amsterdamse horeca. Met Slagerij de Beurs gaat hun droom – samen een eigen zaak runnen – in vervulling.

Chef Timo de Beurs met een Engelse pie
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Het Grote Piediner

En die droom huist in de Amstelstraat, net naast het Rembrandtplein in Amsterdam. We weten het: een toeristische trekpleister, maar ook het stuk waar zich inmiddels steeds meer goed aangeschreven restaurants bevinden (denk aan GUTS en Graphite*). Wij verwachten dat Slagerij de Beurs nog meer foodies naar het plein gaat trekken.

Dat deden ze afgelopen januari al even met Choucrouterie: een zuurkool pop-up, in samenwerking met de worstenmakers van Brandt & Levie. Dat smaakte naar meer en sinds juni is het restaurant permanent geopend. Ook nu werken ze nog graag samen met de worstenmakers: op de avond dat we bij Slagerij de Beurs aanschuiven, organiseren ze samen Het Grote Piediner.

Charcuterie van Brandt & Levie
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Wat eten we?

Slagerij de Beurs beschikt over een eigen bar waar je een drankje kunt doen, en dus moeten we de cocktails ook even proeven. We drinken een smoky cocktail met tequila en agave en een friszoete met Vermouth, sinaasappel en agave.

Dat drinkt lekker weg, zeker met de charcuterie die we erbij eten: coppa, worst met ijbier die Brandt & Levie samen met brouwerij ‘t IJ brouwde, en worst met jalapeño.

Paté en croute met bloedworst
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Al snel daarna volgt de paté en croûte en die is fantastisch. Varkensvlees, pistachenoten en in het midden een stukje bloedworst. Verrukkelijk is ook de wijn erbij: de Senteurs des Vignes 2018 van Albert Mann. Met lekker veel perzik en appel.

Terwijl we gadeslaan hoe de chefs in de open keuken in de weer zijn met de pies, houden wij even pauze. Hoewel het een warme zomeravond is, valt het ons op dat de gerechten niet te zwaar zijn. We kunnen het goed hebben.

Engelse varkens pie bij Slagerij de Beurs
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

En gelukkig maar, want van de pie – oftewel de pie de resistance – die volgt, wil je elke kruimel opeten. Het is een prachtig schepsel, bedoeld om met z’n tweeën te delen. De vulling bestaat uit onwijs sappig varkensvlees met een mooie, droge textuur zoals je die van een groot stuk vlees haalt, zoals het schouderstuk. Daarbij abrikozen en jeneverbes.

De jus die we er zelf uit het kannetje overheen mogen gieten is heerlijk. En de erwtenpuree die erbij geserveerd wordt zalvig en fluweelzacht, zonder dat er veel room aan lijkt te zijn toegevoegd.

Amandel cake met abrikozen en dessertwijn
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Ook het dessert is érg lekker: zachte amandelcake met perzik, ricotta-ijs en balsamico. Niet te zoet, precies zoals we het lekker vinden. Ook de dessertwijn die we erbij drinken – een Muscat de Beaumes de Venise van Bernadins – is top. Met veel krenten en kruidigheid.

Nog meer pop-ups

Slagerij de Beurs is nog veel meer van plan, naast het runnen van dit verrukkelijke restaurant. Binnenkort hopen ze ook weer een pop-up te organiseren, ditmaal met restaurant FOER. Wij houden het voor je in de gaten. En tot die tijd: haast je naar de Amstelstraat. Reserveren kan online.

Het adres van Slagerij de Beurs in Amsterdam:

Amstelstraat 9
1017 DA Amsterdam

Openingstijden: woensdag t/m zaterdag van 18:00 tot 01:00 uur

Meer nieuwe restaurants in Amsterdam:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.