Melvin Sturm
Melvin Sturm Restaurants 30 mei 2024
Leestijd: 5 minuten

Krusta in Amsterdam: sympathieke hotspot met verrassende Zuid-Europese pizza’s en pasta’s

Aan het Europaplein in Amsterdam, omringd door betonnen gebouwen, het grijze beurscomplex van de RAI en een autoweg waar de voertuigen overheen scheuren alsof de snelheidslimiet van 30 kilometer per uur nooit heeft bestaan, zit sinds enkele maanden het Grieks-geïnspireerde Krusta. Je eet hier uitstekende pizza’s en pasta’s en borrelt er tot in de late uurtjes.

Het restaurant is het kleine zusje van naastgelegen KAIA waar je luxe gerechten uit de Griekse keuken eet. De eigenaar wilde dolgraag een toegankelijke tegenhanger openen waar je 7 dagen per week terecht kunt voor een snelle hap van goede kwaliteit.

OMG: Pizzapunt in Hoofddorp is een pizza-automaat waar je 24/7 pizza’s kunt afhalen

Krusta interieur
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Zuid Europese zon in Amsterdam-Zuid

Krusta en KAIA vormen daardoor een soort Gallisch dorpje dat dapper strijdt tegen de Romeinen – in dit geval de troosteloze omgeving van de RAI. Dat doen ze overigens beide met succes. Krusta brengt een Zuid-Europees zonnetje met zich mee waar de Europaboulevard al zo lang naar snakt. Iedereen die een beetje bekend is met dat specifieke stukje Amsterdam, weet dat je voor wat gezelligheid een paar blokjes verder moet lopen.

Tot nu, want Krusta brengt daar verandering in. Niet alleen door het strakke – doch warme – interieur dat in het oog springt, maar vooral door het eten met verrassende elementen en het uitstekende, hardwerkende personeel.

Krusta
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Compacte kaart met sympathieke gerechten

De menukaart is niet al te uitgebreid en goed uitgedacht. Je kunt kiezen uit een viertal pasta’s en 6 verschillende pizza’s. Je breidt het menu uit door er wat voorgerechtjes bij te bestellen en kunt afsluiten met één (of meerdere; daarover later meer) van de huisgemaakte desserts.

We starten onze avond met een klassieker: bruschetta met gerookte aubergine, tomaat en burrata. De aubergine is lekker zacht en wordt extra romig gemaakt door de burrata. Het brood is goed gebakken en niet te hard. Ondanks dat ‘ie als geheel nog een tikkie zout mag hebben, krijgt de bruschetta een meer dan dikke voldoende. Het verbaast ons soms hoe vaak er een matige bruschetta geserveerd wordt bij de meeste restaurants: smaakloze tomaat, met vet doordrenkt brood of aangemaakt met veel te veel olijfolie. Gelukkig weten ze bij Krusta wat ze doen en speelt de aubergine hier de hoofdrol.

Lekker bruschetta-recept gezocht? 6x de lekkerste variaties (hier had je nog niet aan gedacht!)

Krusta
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Grieks geïnspireerde ceviche

Het tweede voorgerecht staat niet op de kaart, maar wordt als aanrader op tafel gezet. We zien een kommetje gevuld met Grieks-geïnspireerde ceviche. Kleine stukjes witvis liggen gedresseerd in tijgermelk en zijn hoog op smaak gebracht door de frisse zuren van limoen. Het gerecht krijgt een hartige touch door enkele fijngesneden kalamata olijven die subtiel aanwezig zijn, maar niet overheersen.

Krusta
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Pizza met een Turks randje

Tijd voor het hoofdgerecht. Met de tafelgenoot delen we een pasta en een pizza: het visitekaartje van het restaurant en de trots waar het haar naam aan te danken heeft. Krusta in Amsterdam belooft namelijk een kraakverse en luchtige pizzabodem te serveren. Het deeg wordt volgens de Napolitaanse stijl bereidt: met desem en in 48 uur gerezen tot een luchtige wolk.

De belofte van Pisa, eh pizza wordt absoluut ingelost. De bodem is uitstekend gebakken en de toppings zijn van topkwaliteit. De spianata en pittige olie doen hun werk, maar wat het meest in het oog springt, zit op de korst. Deze is namelijk royaal bestrooid met een mix van sesamzaadjes.

Typisch Grieks? Nee hoor, het blijft een Italiaanse pizza met Griekse invloeden en vooruit: door de sesamzaadjes ook wat Turkse. Deze toevoeging hebben we nog niet eerder gezien, maar is een schot in de roos; het voegt écht wat toe.

Pizza bij Krusta
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Ook de – perfect al dente gekookte – pasta smaakt naar behoren. Deze wordt iedere ochtend vers gemaakt en geleverd door een specialist. Je proeft ook bij dit gerecht dat de ingrediënten met zorg zijn uitgezocht. De burrata van goede kwaliteit komt regelrecht uit Italië en de tomatensaus is goed op smaak gebracht met knoflook en chili.

Drankje bij Krusta in Amsterdam
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Goed geoliede machine

Het slotstuk van de avond is een moeilijke keuze. De desserts zijn huisgemaakt en zien er – als we naar de tafel van onze buren kijken – stuk voor stuk uit als onweerstaanbare lekkernijen. Op aanraden van het personeel gaan we voor de tsoureki moelleux. Tsoureki is een Grieks brood met kruiden dat traditioneel wordt geserveerd tijdens de Paasdagen.

Krusta heeft van dit brood een een dessert gemaakt waarbij het brood in een schaaltje in de oven wordt gebakken en is gevuld met chocolade, praliné en spijs. Het resulteert in een overdadige en zeer gelukzalige combinatie waar je later op willekeurige momenten heimwee naar kan hebben – dat hebben wij de afgelopen week in ieder geval al meerdere keren gehad. Het ultra-smeuïge dessert doet denken aan een Kinder Surprise-ei voor volwassenen waar je geen genoeg van kunt krijgen.

Krusta is pas een paar maanden open, maar het voelt als een geoliede machine met gerechten die goed op smaak zijn en waar je gegarandeerd lekker eet; daarvoor pakken we met alle liefde de metro naar Amsterdam-Zuid.

Krusta
Melvin Sturm voor Culy

Het adres van Krusta in Amsterdam

Europaplein 13
1078 GS Amsterdam

Krusta is 7 dagen per week geopend vanaf 12:00 voor de lunch. De deuren sluiten van maandag tot en met donderdag om 01:00 uur en op vrijdag en zaterdag plakken ze daar nog een uurtje aan vast.

Krusta
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Meer culinaire hotspots:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.