Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 16 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

FOER Amsterdam: koken op houtskool en en een vijf meter lange chefs table

Er zijn heel veel dingen die ons enthousiast maken over het recent geopende restaurant FOER in Amsterdam. Eigenaren Juriaan van der Maarel en Steven Broere werkten eerder bij Rijsel, Fa. Pekelhaaring en restaurant Kadeau** in Kopenhagen, dus daar ga je al. In hun eigen toko in Amsterdam-Oost combineren ze al die gastronomische kennis met hun eigen creativiteit.

Foerageren: een woord dat je misschien nog niet kende. Het verklaart meteen de naam van restaurant FOER: foerageren betekent namelijk ‘het zoeken en vinden van voedsel door dieren, waaronder de mens’.

Het staat voor de manier waarop dit restaurant zijn gerechten samenstelt. Want de geplukte en verzamelde producten bepalen het menu.

Restaurant FOER Amsterdam
Bron: FOER Amsterdam

FOER Amsterdam

Een interessante benadering is dat elk gerecht drie elementen als basis kent. Niets gaat verloren en fermenteren doen ze bij de vleet. Zelf miso en garum (vissaus) maken bijvoorbeeld. Daarnaast beschikken de chefs over een twee meter lange houtskoolgrill waar ze bepaalde ingrediënten op garen.

Inspiratie en culinaire bagage deden de eigenaren van FOER op bij restaurants waar ze hiervoor werkten. Juriaan bij Rijsel, Steven bij Kadeau** in Kopenhagen en Chambre Séparée in Gent*. Allebei werkten ze bij Fa. Pekelhaaring in Amsterdam.

Het menu van FOER

Er is keuze uit twee menu’s: flora (vegetarisch) en fauna, met vlees- of visgangen. En beide zien er even indrukwekkend uit. Op moment van schrijven (hartje winter) hebben ze bijvoorbeeld een gerechtje van schorseneer met eikhaas en pompoenpitten op het menu staan (flora), en gnocchi met hert en radijs (fauna).

Maar dat kan morgen weer anders zijn, want: “We serveren een menu dat constant in beweging is. Dit maakt het zowel voor de gast als voor de chefs spannend steeds nieuwe gerechten te ontdekken.” En spannend is het. Want hoe interessant klinkt een gerecht van biet met oolong-thee en zandhaver? Dat bedoelen we.

Alcoholvrij arrangement

Een menu van 5 gangen kost € 55,- euro, voor 7 gangen betaal je € 64,- euro. Daarnaast schenken ze ook zowel een wijn- als een saparrangement, die je desgewenst ook mag mixen. Wijnen komen uit Europa, alcoholvrije opties zijn ondermeer kombucha, kefir of kvass uit eigen keuken.

En o ja: er is dus een chef’s table van maar liefst 5 meter lang. Hoe tof is het als je daar een plekje aan weet te bemachtigen…

Het adres van FOER:

Cruquiusweg 9, 1019 AT Amsterdam

Openingstijden: maandag t/m zaterdag vanaf 18:00 uur. Reserveren kan online

Meer goede restaurants in Amsterdam-Oost:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.