Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie 12 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Croissantkoning Alex Scour opent Pantopia: een atelier voor gebak in Amsterdam

Amsterdam is binnenkort een culinaire hotspot rijker met de opening van Pantopia, het nieuwe pastry atelier van de getalenteerde Franse chef Alexandre Scour. Pantopia, gevestigd aan de Kerkstraat, belooft een unieke toevoeging te worden aan de Amsterdamse bakkerijen en patisserieën, met een focus op hoogwaardige viennoiserie en innovatieve croissants. Met andere woorden: rennen!

Croissantkoning Alex Scour opent zijn eerste eigen zaak Pantopia

Alex Scour is geen onbekende in de wereld van de patisserie. Hij werd in Nederland bekend door zijn creatie van de vierkante croissant, een vernieuwende variant op de klassieke Franse bladerdeeglekkernij. Voor Alex gaan traditie en innovatie hand in hand.

Alex Scour (bekend van zijn vierkante croissants) is de croissantkoning van Amsterdam

Alex Scour aan het werk in de bakkerij
Bron: Alex Scour

Croissantschelpen

“We gaan veel viennoiserie doen met een focus op bladerdeeggebak. Dat is waar ik goed in ben en waar ik in wil uitblinken,” vertelt Alex. “Zo wil ik croissantschelpen gaan aanbieden met verschillende vullingen, zoals bosbessen-cheesecake, aardbeien met mascarpone en citroen. Iets wat in Amsterdam nog niet echt bestaat.”

Het idee om een eigen winkel te beginnen had Alex al langer. “Ik ben er klaar voor om mijzelf uit te drukken met mijn gebak. Ik doe dit al vijftien jaar. Natuurlijk is het ook stressvol om een eigen zaak te openen, maar ik ben vooral heel blij dat ik de volledige creatieve vrijheid heb.”

Meer dan hamkaas-croissants

Zijn passie voor zowel zoete als hartige croissants komt duidelijk naar voren. “Ik wil ook graag gaan experimenteren met hartige croissants en croissantvullingen. De meeste bakkers verkopen alleen hamkaas-croissants, maar er zijn zoveel meer hartige variaties.”

Pantopia zal aanvankelijk een plek zijn voor take-away, met op de lange termijn waarschijnlijk enkele zitplaatsen beschikbaar op de bovenverdieping. “In het begin zul je bij ons alleen kunnen afhalen. Maar met de zomer in aantocht is dat ook niet zo erg, denk ik. We zijn gevestigd in het centrum van Amsterdam. De perfecte plek om rond te struinen, met een gebakje in je hand.”

Alles wat je nog niet wist over de kaascroissant (en hoe je ‘m zelf maakt)

Pastry atelier

Pantopia belooft meer te zijn dan alleen een viennoiseriebakkerij. Het wordt een atelier waar de kunst van het gebak centraal staat, zonder te vervallen in een te chique sfeer. “We noemen Pantopia een pastry atelier, en dat is het ook, want we bieden interessant, vernieuwend gebak, maar we blijven tegelijkertijd voor iedereen toegankelijk. Dit doen we door onze producten geen absurde prijzen te geven”, zegt Alex.

“Ik vind vijf euro voor een half bevroren croissant echt belachelijk”

“Nog te vaak zie ik bakkers half bevroren croissants verkopen voor vijf euro. Ik vind dat belachelijk. Wij gaan viennoiserie aanbieden voor de helft van de prijs maar met een veel betere kwaliteit.”

Voor de liefhebbers van bijzondere gebakjes en croissants is Pantopia een zaak om naar uit te kijken. Wij kunnen in ieder geval niet wachten!

Bezoek Pantopia vanaf 17 juni op de Kerkstraat 163 in Amsterdam.

Meer lezen over croissants?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.