Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 6 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Met deze tips bak je de állerbeste croutons

Croutons zijn de ideale manier om een (saai) gerecht te voorzien van meer spanning, textuur en smaak. Met deze tips maak je er bovendien zúlke smaakbommetjes van, dat ze ronduit verslavend worden.

Tips voor de beste croutons

Kies het juiste brood…

Tuurlijk: croutons zijn een typisch voorbeeld van ‘n product om restjes oud brood mee op te maken. We begrijpen dan ook maar al te goed dat je niet speciaal een brood gaat kopen om die dingetjes te maken, maar gewoon gebruikt wat je nog in je broodtrommel hebt liggen.

Toch loont het om te bedenken dat het soort brood enige invloed zal hebben op de smaak van je croutons. Zijn je croutons bedoeld voor in de soep? Zet dan een stevig, ouder brood in, zoals zuurdesem. Mogen de croutons wat luchtiger zijn, bijvoorbeeld als crunchy topping op kip of een salade? Dan kun je net zo goed een wat lichter brood gebruiken, denk aan brioche of casino.

Het gaat er vooral om dat je van tevoren bedenkt welk brood bij je gerecht past. En oh ja: in alle geval doet brood van een paar dagen oud het ‘t beste. Heb je dat niet? Leg je brood dan een paar minuten onder de grill, zodat ‘t knapperig wordt.

…of wat anders

Naast brood zou je natuurlijk ook andere ingrediënten kunnen inzetten voor croutons. Zo bedachten we ooit kruidkoekcroutons, als topping voor rodekoolsteaks – superlekker zijn die. En in dit recept maakt Jeroen Meus croutons van peperkoek, als topping op een koffietaart.

Denk daarnaast ook aan restjes maisbrood (cornbread), suikerbrood of focaccia. En heb je na nieuwjaar nog wat oliebollen over? Maak er croutons van en gebruik ze als crunchy topping voor je winterse havermout of als toevoeging aan een salade met verse vijgen.

Kies goede vetstof

Het allerbelangrijkste bij croutons is zo mogelijk de vetstof waar je ze in bakt. Goede olijfolie en boter van kwaliteit zijn altijd een goed idee, maar denk ook aan dierlijk vet. Alison Roman bakt haar croutons bijvoorbeeld in kippenvet, maar denk ook aan ganzen- of varkensvet.

En wil je jezelf helemaal uitsloven? Bak je blokjes brood dan in bruine boter, zoals de toffe Molly Baz hier doet.

Kies de juiste smaakmakers

En tot slot: wees niet te zuinig met smaakmakers. Zout en peper zijn altijd een goed idee, maar denk ook aan specerijen als za’atar, kerrie, vadouvan, ras el hanout of komijn. Voor een Aziatische touch zou je shichimi togarashi of furikake kunnen inzetten.

Tot slot doen ook knoflookcroutons of ansjoviscroutons het altijd goed. Kortom: hou je vooral niet teveel in en transformeer die blokjes brood tot knapperige smaakbommetjes!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.