Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 30 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Griekse salade voor de winter van Molly Baz

Wij houden van Molly Baz! We volgden haar toen ze nog de sterren van de hemel kookte bij Bon Appétit (het magazine én in de befaamde kookvideo’s op Youtube) en haar recepten zijn al-tijd raak. Daarom zijn we ook zo blij dat haar eerste kookboek nu in Nederland is verschenen. ‘Kook dit boek’ is een enorm veelzijdig en praktisch kookboek geworden. Kijk maar naar deze Griekse salade voor de winter, afkomstig uit het boek.

Molly: “Voor iemand die net zo verlangt naar zon als naar zout, zijn er deprimerend weinig dingen om naar uit te kijken in de winter. De twee dingen, waardoor het ellendige afwachten in de kou te verdragen is, zijn Kerstmis en kaki’s. Je moet weten dat er twee algemeen verkrijgbare varianten van kaki’s zijn: Fuyu en Hachiya.

Hachiya is het kroonjuweel onder de kaki’s maar UITSLUITEND als de vruchten zo ongelooflijk rijp, zacht en zwaar zijn dat het risico bestaat dat ze in je handen openbarsten. Eet ze anders niet – ze hebben een absurd hoog tanninegehalte als ze onrijp zijn en de smaak is dan zeer onplezierig.

Eerlijk gezegd is er moeilijk aan te komen, omdat ze vaker wel dan niet rot zijn, ze kneuzen en rotten, voordat ze gerijpt zijn tot hun volledige potentie. Fuyu, aan de andere kant, staat altijd klaar. Ze zijn plomp van vorm en kunnen tijdens de verschillende stadia van rijping worden gegeten. Ze worden zoeter naarmate ze rijper zijn, maar zelfs als ze halfrijp en nog steeds hard zijn, is hun op een peer lijkende, knapperige textuur een heerlijkheid.

Neem het van mij aan en laat kaki de vervanger zijn van tomaten in de winter.”

Griekse salade voor de winter
Bron: Kook dit boek

Griekse salade voor de winter

① Maak de dressing, door alle ingrediënten hiervoor in een grote kom te doen:

* Snijd 1 grote sjalot in de lengte in dunne plakken. Voeg 60 ml rodewijnazijn, 120 ml extra vierge olijfolie, ¾ theelepel zeezout en veel zwarte peper toe.

* Rasp 1 teen knoflook en het gele deel van de schil van ½ biologische citroen fijn boven de kom. Snijd de citroen doormidden en knijp 1 helft uit boven de kom.

* Plet 130 gram Castelvetrano olijven zachtjes met de onderkant van een mok of glazen maatbeker. Verwijder de pitten en voeg de olijven toe aan de sjalot en knoflook in de kom.

* Scheur 1 eetlepel oreganoblaadjes doormidden boven de kom. Laat de sjalot en knoflook in de dressing staan, zodat hij kan intrekken, terwijl je de salade voorbereidt – de dressing wordt na verloop van tijd alleen maar beter.

② Bereid het een en ander voor:

* Snijd de uiteinden van 2 komkommers. Snijd de komkommers in repen van 5 cm door schuine sneden te maken, de komkommer een kwartslag te draaien, hem schuin door te snijden, opnieuw draaien enz. Dit wordt een oblique of roll cut genoemd en is moeilijk in woorden uit te leggen. Bekijk daarom deze video (zie boek) en het wordt je allemaal een stuk duidelijker. Hoe je het ook doet, de bedoeling is dat het stukken komkommer van 5 cm worden.

* Snijd 2 Fuyu kaki in de breedte in plakken van 3 mm en verwijder de steel- en wortelaanzet. Snijd de kakiplakken doormidden om halve manen te maken.

* Snijd 2 blokken feta (in totaal 230 gram) in de breedte in dunne plakken.

③ Breng alles samen en serveer:

* Voeg de komkommer en kaki toe aan de dressing en hussel voorzichtig met je handen. Breng de salade op smaak met zeezout. Verdeel de salade over vier serveerkommen en bewaar wat van de dressing die zich heeft verzameld op de bodem om te sprenkelen.

* Breek de plakken feta in kleinere stukken en verdeel ze over iedere kom. Sprenkel de overgebleven dressing over iedere salade. Maak het af met een draai zwarte peper en leg een paar gevulde wijnbladeren in iedere kom (desgewenst).

Kook dit boek Molly Baz

> Kook dit boek – rake recepten & treffende technieken – van Molly Baz (Good Cook) is nú te koop voor € 35,- euro

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.