Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Kooktips 6 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Hack: zo kun je een gepofte aubergine makkelijk uit de schil halen

Een van de meest smaakvolle manieren om aubergine te bereiden is door deze te poffen. Gepofte aubergine heeft een heerlijke rokerige smaak en een zachte textuur, perfect voor een diversiteit aan gerechten. Maar hoe haal je die gepofte aubergine makkelijk uit de schil? Zijn we echt overgeleverd aan pellen?

Gepofte aubergine makkelijk uit de schil halen

Gepofte aubergine is een heerlijke basis voor verschillende dips, zoals Baba Ganoush afkomstig uit de Libanese keuken, gemaakt van geroosterde aubergine, tahin, citroensap, knoflook en olijfolie. Ook voor de minder bekende pittige dip Baiganchoka afkomstig uit het Caribisch gebied vormt de geroosterde aubergine de basis. En ben je ook al bekend met Indiase Baingan Bharta?

Je kunt er ook pastasauzen mee opknappen: pureer de gepofte aubergine en voeg deze toe aan tomatensaus voor een extra laag smaak in je pastagerechten.

Aubergines
Bron: orlio via Adobe Stock

Dat klinkt goed. Maar hoe pof je een aubergine eigenlijk? Culy legt twee manieren voor je uit:

1. Aubergine poffen op het fornuis

Het poffen van aubergine op een gasfornuis is een snelle manier om die heerlijke rokerige smaak te krijgen. Volg deze stappen voor een perfect gepofte aubergine:

  1. Voorbereiding: Prik met een vork enkele gaatjes in de aubergine om te voorkomen dat deze tijdens het poffen barst.
  2. Poffen: Plaats de aubergine direct op de gasvlam. Draai de aubergine regelmatig met een tang, zodat alle zijden gelijkmatig poffen en de schil zwart blakert. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten.
  3. Laten afkoelen: Haal de aubergine van het vuur en laat deze iets afkoelen zodat je er makkelijk mee kunt werken.

2. Aubergine poffen in de oven

Als je geen gasfornuis hebt, kun je de aubergine ook in de oven poffen. Dit duurt iets langer, maar het resultaat is even lekker.

  1. Voorverwarmen: Verwarm je oven voor op 220 graden Celsius.
  2. Voorbereiding: Prik met een vork enkele gaatjes in de aubergine.
  3. Roosteren: Leg de aubergine op een bakplaat bekleed met bakpapier of aluminiumfolie. Rooster de aubergine in de oven gedurende 30-40 minuten, of totdat de schil zwart en rimpelig is en het vruchtvlees zacht aanvoelt.
  4. Laten afkoelen: Haal de aubergine uit de oven en laat deze iets afkoelen zodat je er makkelijk mee kunt werken.

Van schnitzels tot ragù en pindakaas: zo bereid je aubergine écht lekker

Oven aubergine met knoflookyoghurt en harissa
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Gepofte aubergine uit de schil halen

Dan nu: de aubergine is gepoft en je wil die overheerlijke Baba Ganoush gaan maken. Maar hoe krijg je de aubergine het gemakkelijkst uit de schil?

Culy Homemade: dip van geroosterde aubergine (baba ganoush)

Je kunt natuurlijk de uiteinden van de aubergine verwijderen en de groente in de lengte snijden. Met een lepel schep je dan het zachte, gepofte vruchtvlees uit de schil. Toch wordt het met deze methode al snel een kliederboel in de keuken. Kan dit makkelijker?

@busezeynep bedacht een geniale manier. In de video hieronder zie je hoe zij het vruchtvlees van de gepofte aubergine uit de schil krijgt: snel, gemakkelijk en zonder het aanrecht vies te maken. Ga jij dit proberen?

Meer hacks?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.